Lubomír Zaorálek
SOCDEM

Lubomír Zaorálek

Nám stoupá ekonomika, stoupá ekonomická výměna právě s takovými zeměmi, jako je Holandsko, Německo, Švýcarsko, Spojené státy, Izrael a podobně.
Český rozhlas, 15. září 2017

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Obchodní výměna se jmenovanými státy podle dostupných dat Českého statistického úřadu od nástupu Sobotkovy vlády po poslední dostupné údaje (první čtvrtletí 217) stoupla.

Obchodní výměnu podle jednotlivých čtvrtletí od počátku roku 2014 můžeme vidět v následujícím grafu, a to až po první čtvrtletí 2017. Zde ani jeden ze států nevykazuje konstantní čtvrtletní růst obchodní výměny s Českou republikou, ovšem výkyvy (i vzhledem k pravidelným cyklům ekonomik) nejsou neobvyklým jevem.

Lze si povšimnout, že Česká republika se všemi státy zaznamenala rostoucí bilanci, a to i pokud srovnáme první čtvrtletí 2014 a první čtvrtletí 2017 (porovnáváme stejnou část roku, abychom zamezili zkreslení kvůli fázi ročního cyklu).

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Volby 2017: Lídr ČSSD v ČRo

Český rozhlas, 15. září 2017

Český rozhlas, 15. září 2017 - V pořadí čtvrtým volebním lídrem, který v rámci předvolebních debat navštívil studio Českého rozhlasu byl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD. Diskuze se točila zejména okolo sociálních a ek...