Petr Fiala
ODS

Petr Fiala

Zkomplikovali daňový systém, zkomplikovali podnikatelské prostředí, zavedli byrokracii, navýšili počet státních zaměstnanců, nepostavili dálnice.
Výzva Seznam Zprávy, 10. října 2017

Tento výrok byl ověřen jako

zavádějící

Plné odůvodnění

Žebříček Doing Business sestavuje World Bank v současnosti ve 190 ekonomikách světa. Tento žebříček se zaměřuje na malé a střední podniky a přívětivost podnikatelského prostředí. Hodnotí „jednoduchost“ podnikání, právní předpisy, regulační opatření ve státě a prosazování obchodních pravidel.

IndikátorDistance to Frontier měří v průběhu delšího časového období celkovou úroveň regulací v podnikatelském prostředí v dané ekonomice. Pomocí benchmarkingu zachycuje rozdíl mezi danou ekonomikou a nejlepším výsledkem v historii měření.

V celkovém hodnocení Doing Business Česká republika oproti loňskému roku poskočila o 0,28 % bodů, hodnocení pro rok 2017 je 76,71. V roce 2014 bylo celkové hodnocení 71, 66. Celkově se tak dá říci, že došlo ke zlepšení přívětivosti v podnikatelském prostředí. Hodnocení nabízí i přehled kroků, které se udály v podnikatelském sektoru. Většina z nich je hodnocena kladně.

UkazatelPaying taxes má v letošním roce 80,69 bodů (Distance to Frontier), v roce 2016 to bylo 80,50. V roce 2014 byla ČR hodnocena 75,74 body. Daňový systém kritizuje i NKÚ, který zkoumal správu daně z příjmů fyzických osob v letech 2012–2015. S ituaci považuje za nepřehlednou, negativní dopad na hodnocení má celkové množství odpočitatelných položek a slev na dani a jejich rozšiřování nebo naopak rušení. Složitost daňového systému vytýká ČR i Evropská komise, podle níž bylo přijato málo opatření zjednodušujících daně či snižujících náklady spojené s placením daní.

Zpráva z Evropské komise zmiňuje i přílišnou byrokracii, což je spojeno i s celkovou zaostalostí Česka v oblasti využívání elektronizace správy. Na druhou stranu např. MPO zavedlo kroky ke snížení administrativní zátěže (.pdf, str. 26). Byrokracii jistě nezavedla tato vláda, jde o postupně budovaný nárůst administrativy.

Počet státních zaměstnanců dlouhodobě roste, jak uvádí jedna z našich předchozích analýz. Od roku 2014, kdy nastoupila sestava Bohuslava Sobotky, se počet státních zaměstnanců a zaměstnanců příspěvkových organizací zvedl o bezmála 30 tisíc. Toto číslo se skutečně jeví jako vysoké, v procentuálním vyjádření jde o 6,8% nárůst oproti roku 2014.

S dálnicemi je situace poněkud komplikovanější. Nových kilometrů dálnic je celkem 25. Konkrétně jde o úseky:

D3: 0309/III Borek – Úsilné (zprovozněno 27. 9. 2017) – 3,2 km

D4: Skalka – II/118 (zprovozněno 4. 10. 2017) – 4,8 km

D8: 0805 Lovosice – Řehlovice (zprovozněno 17. 12 .2016) – 12,5 km

D11: 1105-2 Osičky – Hradec Králové (zprovozněno 21. 8. 2017) – 4,4 km

Již dříve jsme však ověřovali situaci týkající se dálnic. V roce 2014 nebyla plánována žádná nová dálnice. Postupně však došlo k výstavbě nových úseků, např. u Hradce Králové, která byla zdržena problematickým vykupováním pozemků.

Podtrženo, sečteno - daňový systém je považován za komplikovaný, v tom má Petr Fiala pravdu. Nemýlí se ani v kritice přílišné byrokracie. Došlo i ke zvýšení počtu státních zaměstnanců. Podnikatelské prostředí je však navzdory jeho tvrzením vcelku přívětivé a nestavění dálnic je problémem, který začal již dříve, než současná vláda nastoupila.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Volby 2017: Lídr ODS v Seznamu

Výzva Seznam Zprávy, 10. října 2017

Petr Fiala byl dalším z lídrů, kteří se představili v předvolební Výzvě na Seznamu. Mluvil jak o pozici občanských demokratů, tak i o ryze předvolebních tématech jako s kým po volbách jít do koalice nebo o Vyšehradské výzvě, kt...