Lubomír Zaorálek
SOCDEM

Lubomír Zaorálek

Jeho ministr (myšlen ministr Pilný, pozn. Demagog.cz) se dokáže omluvit způsobem ‚omlouvám se, ale ty peníze nakonec přijdou do státního rozpočtu‘ (jde o tzv. zajišťovací příkazy, pozn. Demagog.cz).
Výzva Seznam Zprávy, 18. října 2017

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Plné odůvodnění

Lubomír Zaorálek ve svém výroku mluví o případech tzv. zajišťovacích příkazů. Ve veřejném prostoru vzbudila velký rozruch omluva Ivana Pilného, současného ministra financí. Ten měl, alespoň podle tvrzení Hospodářských novin, 19. září na rozpočtovém výboru Poslanecké sněmovny konstatovat fakticky to, co tvrdí Zaorálek.

Hospodářské noviny uvedly 25. září údajný citát Pilného:

Omlouvám se za zlikvidované firmy, ale peníze šly do státního rozpočtu, mají z toho prospěch všichni lidé.“

Ministerstvo financí o den později v reakci na toto tvrzení vydalo jednak prohlášení, které popírá, že by se měl Pilný tohoto výroku na půdě výboru dopustit, zveřejnilo také záznam z tohoto jednání. Je pravdou, že na tomto jednání výrok nepadl. Zvukový záznam s vystoupením Pilného je dostupný na stránkách Michala Bláhy.

Hospodářské noviny následně 27. září původní tvrzení korigovaly na informaci, že Pilný měl původní prohlášení vyřknout při odchodu z jednání zmíněného výboru. K tomu však neexistuje žádný záznam, který by to mohl potvrdit. Z tohoto důvodu tedy hodnotíme výrok jako neověřitelný, neboť nelze nijak doložit, zda Pilný skutečně danou věc řekl.

Dodejme, že zajišťovací příkaz je nástroj orgánů finanční správy, který slouží k zajištění úhrady daně, pokud hrozí, že daň bude nedobytná.

Zajišťovací příkaz na 340 milionů korun byl vydán vůči opavské společnosti FAU, což zapříčinilo její insolvenci a na její majetek byl v prosinci 2016 vyhlášen konkurs. Krajský soud v Ostravě rozhodl, že pro takto masivní zajištění nebyl dán důvod a rozhodnutí o vydání zajišťovacích příkazů v září 2017 zrušil.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Volby 2017: Lídr ČSSD v Seznamu

Výzva Seznam Zprávy, 18. října 2017

Volební lídr ČSSD řešil ve svých faktických výrocích tři základní oblasti. Jednak šlo o stav sociální demokracie, dále pak o programové představy strany pro příští volební období a řeč přišla i na to, s kým by případně mohla ČS...