Lubomír Zaorálek
SOCDEM

Lubomír Zaorálek

My jsme si v sociální demokracii řekli, že na otázku ‚prezident‘ nebudeme odpovídat do té doby, než bude po volbách. A pak si k tomu znovu sednem a vrátíme se k tomu.
Výzva Seznam Zprávy, 18. října 2017

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Sociální demokraté v dubnu letošního roku v ústředním výboru strany rozhodli vykonat referendum, které určí jejich prezidentského kandidáta. To má proběhnout v listopadu po parlamentních volbách. V květnu pak ale předseda ČSSD Bohuslav Sobotka prohlásil, že by mohli kandidáta, kterého podpoří, vybrat už v létě. V tomto případě šlo spíše o veřejné deklarace, které nenahrazovaly rozhodnutí stranických orgánů z dubna.

Celou volbu chtěla ČSSD uspíšit dle slov premiéra Sobotky kvůli vládni krizi, která proběhla během května 2017. Od vedení sociálních demokratů od té doby zazněly jména jako Sobotka, Štěch nebo Zaorálek. V létě však podporu žádnému ze zatím známých prezidentských kandidátů nedeklarovala a ani nepřinesla žádného vlastního kandidáta.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Volby 2017: Lídr ČSSD v Seznamu

Výzva Seznam Zprávy, 18. října 2017

Volební lídr ČSSD řešil ve svých faktických výrocích tři základní oblasti. Jednak šlo o stav sociální demokracie, dále pak o programové představy strany pro příští volební období a řeč přišla i na to, s kým by případně mohla ČS...