Lubomír Zaorálek
SOCDEM

Lubomír Zaorálek

Je tady (srovnává s minulým obdobím, pozn. Demagog.cz) větší spotřeba. Kromě toho exportu tu ekonomiku táhne také spotřeba.
Výzva Seznam Zprávy, 18. října 2017

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

V současné době česká ekonomika stále roste v odhadovaném tempu 3,6 % HDP. Dle expertů se v posledním roce na růstu podílel hlavně export, který za posledních šest měsíců vzrostl o 4,7 %. Obchodní bilance byla ve stejném období v přebytku 18,8 miliard korun.

Na současném růstu se rovněž významně podílí silná domácí spotřeba, jež v prvním čtvrtletí také vzrostla, a to o 2,7 %.

Růst těchto dvou položek potvrzuje trend, který česká ekonomika zahájila v roce 2016, jak ukazuje i tento graf příspěvků jednotlivých složek k meziročnímu růstu HDP. Z něj je patrný rostoucí podíl domácí spotřeby na růst HDP.

Zdroj: Statistika a my

Dle dostupných informací stojí za současným dobrým stavem českého hospodářství jak stabilní export a poptávka v zahraničí, tak i sílící domácí spotřeba. Výrok je tak hodnocen jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Volby 2017: Lídr ČSSD v Seznamu

Výzva Seznam Zprávy, 18. října 2017

Volební lídr ČSSD řešil ve svých faktických výrocích tři základní oblasti. Jednak šlo o stav sociální demokracie, dále pak o programové představy strany pro příští volební období a řeč přišla i na to, s kým by případně mohla ČS...