Lubomír Zaorálek
SOCDEM

Lubomír Zaorálek

My jsme zemi uklidnili. Ta vláda (myšlena Sobotkova, pozn. Demagog.cz) měla slušnou podporu.
Výzva Seznam Zprávy, 18. října 2017

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Vyjdeme-li z dlouhodobých dat CVVM, tak je zřejmé, že se vláda Bohuslava Sobotky v porovnání s vládou Petra Nečase těšila větší důvěře obyvatel. V první polovině roku 2013 (tedy ještě před zásahem na Úřadu vlády), oscilovala veřejná podpora mezi 12–23 %.

Fakticky ihned po nástupu Nečasovy vlády začala důvěra v ni klesat. Naopak po sestavení kabinetu Bohuslava Sobotky se popularita vlády zvedla na nějakých 45 % a tuto míru si dlouho držela. Pokles pak koalice zaznamenala až v roce 2016 a v porovnání s předchozími sestavami (jak je z grafu CVVM patrné) nebyl tak výrazný.

Výrazný zlom směrem dolů v popularitě vláda utržila po proběhnuvší koaliční krizi (ze 40 na 23 %) na jaře letošního roku. Podle aktuálních dat se důvěra v kabinet pohybuje na hladině 28 %.

Je tedy pravdou, že po významnou dobu tohoto období se vládní sestava těšila důvěře, které minulé vlády fakticky nedosahovaly.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Volby 2017: Lídr ČSSD v Seznamu

Výzva Seznam Zprávy, 18. října 2017

Volební lídr ČSSD řešil ve svých faktických výrocích tři základní oblasti. Jednak šlo o stav sociální demokracie, dále pak o programové představy strany pro příští volební období a řeč přišla i na to, s kým by případně mohla ČS...