Petr Hannig
Rozumní

Petr Hannig

Např. v Davosu bylo teď ekonomické fórum a tam se zjistilo, že třeba Slovensko, které bylo na 46. místě, se propadlo na 59., Slovinsko, které bylo 33., se propadlo na 48. a Česká republika, která byla zároveň se Slovinskem na 33. místě, postoupila s korunou na 31. místo.
Seznam Zprávy, 26. listopadu 2017

Tento výrok byl ověřen jako

nepravda

Plné odůvodnění

Hannig hovoří o zprávě Světového ekonomického fóra, která každoročně srovnává země na základě indexu konkurenceschopnosti. Změny umístění zmíněných zemí jsou nepravdivé, výrok navíc padl v souvislosti s otázkou přijetí eura, což je vzhledem k výsledkům i způsobu výpočtu indexu zavádějící.

Podle posledního vydání této ročenky se Česká republika (str. 102) skutečně nachází na 31. místě, oproti předchozím rokům to však není žádná změna, protože si jej drží už od roku 2015. Slovensko (str. 264) najdeme na 59. pozici, na kterou ovšem nepropadlo, naopak si svou pozici v tomto hodnocení v posledních letech postupně zlepšuje. Podobně i Slovinsko (str. 266) sice nyní je na 48. místě, ani u něj ale nedošlo k propadu, nýbrž ke zlepšení pozice.

Hannig tento žebříček zmínil v souvislosti s přijímáním eura. Pokud se podíváme na umístění ostatních států Evropy, najdeme v první desítce jak země eurem neplatící (Švýcarsko, Švédsko, Velká Británie), tak i členy eurozóny (Nizozemsko, Německo, Finsko). U některých zemí platících eurem lze pozorovat zlepšující se trend, naopak u některých zemí, které mají vlastní měnu, lze pozorovat pokles. Spojení daného měření čistě s měnou, kterou se v daných zemích platích, je tak evidentně nesmyslné,

Je třeba také zmínit, že index, který určuje pořadí zemí, je velice komplexní. Do jeho výpočtu se promítají jak statistická data, tak výsledky dotazníkového šetření a sleduje celou řadu oblastí – od infrastruktury a kvality veřejných institucí, přes efektivitu trhu práce až po inovace. Na umístění země má tedy vliv široká škála ukazatelů a přímou souvislost s měnou dané země žebříček nemá.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Prezidentský duel Seznamu

Seznam Zprávy, 26. listopadu 2017

Seznam zprávy po velké prezidentské debatě pořádá rovněž i další diskuze, které podrobujeme našemu ověřování. V prvním duelu se zde potkali pánové Hannig a Hynek. Bavili se především o vedení svých kampaní a o nejdůležitějších ...