Jiří Pospíšil
TOP 09

Jiří Pospíšil

hovoří se o tom, že potenciální nový ministr vnitra (Jozef Ráž ml. - pozn. Demagog.cz), odmítnutý ministr vnitra je kamarádem, blízkým kamarádem bývalého ministra vnitra Kaliňáka
Interview ČT24, 20. března 2018

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Návrh nové vlády Petera Pellegriniho představil 19. března 2018 Robert Fico. Novým ministrem vnitra měl být Jozef Ráž ml., který dosud zastával post státního tajemníka na ministerstvu zdravotnictví.

Jozef Ráž ml. sám přiznal v rozhovoru pro Denník N, že se s Robertem Kaliňákem zná přes motorky. Uvedl ovšem, že spolu nikdy nepodnikali ani nepracovali. Robert Kaliňák a Jozef Ráž ml. spolu dokonce pózují na fotografii, která byla zachycena na oslavě 40. narozenin Roberta Kaliňáka zveřejněna již v roce 2011.

Prezident Andrej Kiska následně odmítl jmenovat novou vládu a jako problém označil i Jozefa Ráže ml., protože nechtěl, aby vznikaly spekulace právě ohledně jeho vztahu k Robertu Kaliňákovi.

Ráž sice přiznal, že se zná s Robertem Kaliňákem, ale neuvedl, že jsou kamarádi či dokonce blízcí přátelé. Kaliňák se k tomu zatím nevyjádřil.

Byť je veřejně dostupná informace o jednom takovém setkání, média i opozice se jala spekulovat právě o vazbách Kaliňák-Ráž. Např. Richard Sulík (předseda strany SaS) mluvil o "kámoších z motorek". Pospíšil má tedy de facto pravdu, když uvádí, že o tomto spojení se hovoří a to na základě jejich společné fotografie. Nicméně zda takové přátelské vazby mezi oběma pány jsou, není možné doložit.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Aktuální otázky pohledem předsedy TOP 09

Interview ČT24, 20. března 2018

Předseda TOP 09 v rozhovoru pro Českou televizi hodnotil aktuální situaci na Slovensku, kauzu kolem látky Novičok a také některé evropské otázky. V debatě se ovšem dostal i k domácím tématům - např. možné integraci menších stře...

Abychom mohli měřit návštěvnost webu, potřebujeme Váš souhlas se zpracováním osobních údajů prostřednictvím cookies. Více o zpracování osobních údajů