Jiří Pospíšil
TOP 09

Jiří Pospíšil

Protože na Slovensku, a vy jste to sama řekla, prezident respektoval nominanta té zatím nejsilnější politické strany SMERu jako premiéra a toho jmenoval. Pan prezident Zeman si tady vybral své známé, kamarády a z nich sestavil vládu, i když tehdy ve své době byla v parlamentu většina pravicových stran a mohla vzniknout tedy vláda s důvěrou.
Interview ČT24, 20. března 2018

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

V červnu 2013, když se jednalo o nové vládě, měla kandidátka na premiérku Miroslava Němcová skutečně deklarovanou podporu od 101 poslanců. Navzdory tomu ji prezident Zeman vyjednáváním o vládě nepověřil.

Poté, co slovenský premiér Robert Fico podal demisi, skutečně prezident Kiska pověřil vyjednáváním o nové vládě dosavadního viceprezidenta Petera Pellegriniho ze strany SMER-SD.

Je tedy pravda, že respektoval současnou pozici Smeru jako nejsilnější parlamentní strany. Navíc disponoval většinou 79 poslanců Národní rady Slovenské republiky (ta má celkem 150 poslanců). Je třeba dodat, že v době, kdy Pospíšil poskytoval tento rozhovor, byl Pellegrini pověřen sestavením vlády, nikoliv jmenován premiérem.

V létě roku 2013 byla v České republice napjatá politická situace. Po demisi premiéra Nečase, jehož ODS vládla v koalici s TOP 09 a stranou LIDEM, navrhla ODS (19. června 2013) jako kandidátku na premiérský post Miroslavu Němcovou.

O několik dní později Němcová oznámila (25. června 2013), že disponuje 101 podpisy pro podporu své vlády. 101 podpisů požadoval prezident Zeman, třebaže pro absolutní většinou ve Sněmovně bylo tehdy jen 100 hlasů, protože poslanci Pekárek a Rath byli ve vězení, respektive ve vazbě.

Navzdory dostatečnému množství podpisů pověřil sestavením vlády prezident Zeman Jiřího Rusnoka.

Jakkoliv Miroslava Němcová skutečně v této době 101 hlasy disponovala, později, když Sněmovna hlasovala o důvěře vládě Jiřího Rusnoka, poslanci ODS Tomáš Úlehla a Jan Florián sál opustili, což bylo považováno za konec deklarované stojedničkové podpory pro kabinet Miroslavy Němcové. Navíc již předtím oba deklarovali, že pokračování pravicové koalice neumožní (7. srpna 2013).

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Aktuální otázky pohledem předsedy TOP 09

Interview ČT24, 20. března 2018

Předseda TOP 09 v rozhovoru pro Českou televizi hodnotil aktuální situaci na Slovensku, kauzu kolem látky Novičok a také některé evropské otázky. V debatě se ovšem dostal i k domácím tématům - např. možné integraci menších stře...