Jiří Pospíšil
TOP 09

Jiří Pospíšil

A víte dobře, že jsme zde měli v minulosti řadu investigativních novinářů, kteří díky tomu, že některá média přešla do vlastnictví soukromých jaksi osob politiků a tak dále, tak přestali tu investigativní činnost vykonávat.
Interview ČT24, 20. března 2018

Tento výrok byl ověřen jako

nepravda

Plné odůvodnění

Výrok je hodnocen jako nepravdivý, neboť investigativní novináři dříve působící ve vydavatelství MAFRA po odchodu odtud (v souvislosti se změnou majitele) svou investigativní činnost neopustili, věnují se jí v jiných redakcích.

Jiří Pospíšil mluví o roku 2013, kdy holding Agrofert Andreje Babiše koupil nakladatelství Mafra a s ním i dva přední české deníky Lidové noviny a Mladou frontu DNES. Kvůli osobě Andreje Babiše z obou deníků odešlo mnoho novinářů, jako třeba Václav Dolejší, Dalibor Balšínek nebo Jana Klímová. Z investigativních žurnalistů to byli postupně Jaroslav Kmenta, Sabina Slonková, Jiří Kubík a Janek Kroupa.

Nikdo z nich s investigativní žurnalistikou neskončil, Jaroslav Kmenta momentálně píše pro magazín Reportér, který založil bývalý šéfredaktor Mladé fronty Robert Čásenský. Janek Kroupa odešel do Českého rozhlasu a tam v práci investigativního novináře pokračuje. Sabina Slonková si založila vlastní magazín Neovlivní a od minulého roku má společně s Jiřím Kubíkem investigativní pořad na Seznam zprávách Zvláštní vyšestřování. Ani o jednom z nich se tak nedá tvrdit, že by s investigativní žurnalistkou kvůli vstupu Andreje Babiše do mediálního průmyslu skončili.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Aktuální otázky pohledem předsedy TOP 09

Interview ČT24, 20. března 2018

Předseda TOP 09 v rozhovoru pro Českou televizi hodnotil aktuální situaci na Slovensku, kauzu kolem látky Novičok a také některé evropské otázky. V debatě se ovšem dostal i k domácím tématům - např. možné integraci menších stře...