Jiří Pospíšil
TOP 09

Jiří Pospíšil

Zkrátka je velmi pravděpodobné, že Rusko takto vyvolalo teroristický čin na území jiného státu, na území Velké Británie, na území státu, který je členem NATO, to znamená naším partnerem.
Interview ČT24, 20. března 2018

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Zkrácené odůvodnění

Velká Británie, Francie, Německo i USA se oficiálně přihlásili k verzi britské vlády, která označila za „vysoce pravděpodobného“ viníka atentátu na Skripalovi Rusko. ČR je přímým vojenským spojencem Velké Británie v rámci NATO, avšak ruská vina zatím není oficiáně podložena.

Plné odůvodnění

4. března 2018 byly nalezeny těla Sergeje Skripala a jeho dcery Julie v Salisbury ve Velké Británii. Sergej Skripal je bývalým příslušníkem ruské vojenské zpravodajské služby a v roce 2010 byl v rámci větší výměny špiónů zaměněn do Velké Británie. Zde mu byl udělen statut utečence a Salisbury se stalo místem jeho pobytu a zároveň místem, kde byl napaden.

Po prvotních vyšetřovacích závěrech pronesla britská premiérka Therasa May proslov, ve kterém uvedla, že Sergej a Julia Skripalovi byli napadeni chemikáliemi, které patří do skupiny bojových otravných látek jménem Novičok. Právě Rusko tyto látky vyvíjelo a je v jeho sílách jich vyvíjet i k dnešnímu dni. Ruská federace má zároveň historii státem sponzorovaných atentátů obzvlášť v případech běženců z ruské strany a chápe je jako legitimní cíl pro likvidaci. Podle Mayové je tedy vysoce pravděpodobné, že právě Rusko je zodpovědné za útok na Skripalovi.

Podle premiérky Mayový existují dva možné závěry, a to že se Rusko dopustilo přímého útoku na Velkou Británii anebo ztratilo kontrolu nad svým chemickým arzenálem a umožnilo tak šíření novičoku do nesprávných rukou. Britská premiérka proto vyzvala Rusko k vysvětlení celé události.

Ministr zahraničních věcí Boris Johnson přímo uvedl, že Vladimír Putin je vysoce pravděpodobně tím, kdo útok nařídil. Velká Británie má podle jeho slov důkazy o skladování daných chemikálií v Rusku a také jejich testování pro účely atentátu.

Generální tajemník NATO, Jens Stoltenberg, reagoval vyjádřením přímé podpory pro Velkou Británii za NATO a všechny spojence. Útok na Skripalovi chápe jako zásadní porušení norem a pravidel zaštiťujících bezpečnost všech stran. Poukázal přímo na Rusko a jeho bezohledné chování, na které však podle jeho slov NATO včetně Velké Británie úspěšně reaguje.

K scénáři ruské viny se přihlásili i Francie, Německo a USA.

Velká Británie a Česká republika jsou vojenskými spojenci v rámci struktury NATO, avšak to nic nemění na faktu, že oficiální závěr vyšetřování k dnešnímu datu není k dispozici a tak všechny výroky obviňující Rusko, jsou na úrovni hypotetické. Jiří Pospíšil tak tlumočí slova Velké Británie a spojenců o vysoké pravděpodobnosti ruského zásahu, avšak tyto slova jsou založeny na dosud oficiálně neukončeném vyšetřování.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Aktuální otázky pohledem předsedy TOP 09

Interview ČT24, 20. března 2018

Předseda TOP 09 v rozhovoru pro Českou televizi hodnotil aktuální situaci na Slovensku, kauzu kolem látky Novičok a také některé evropské otázky. V debatě se ovšem dostal i k domácím tématům - např. možné integraci menších stře...