Pavel Bělobrádek
KDU-ČSL

Pavel Bělobrádek

Mohu mluvit za KDU-ČSL. Ta před volbami řekla jasné limity a ty držíme stále. Nebudeme ve vládě, která bude závislá na hlasech extremistů a radikálních stran, a stejně tak nebudeme ve vládě, kde bude člen vlády, kterému hrozí kriminál. Člověk, který je obviněn. To jsou věci, které nebyly splněny, proto jsme odešli do opozice.
Události, komentáře, 4. dubna 2018

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Bělobrádkův výrok je pravdivý, protože se v době před volbami vyjádřil, že KDU-ČSL nepůjde do případné vlády se stíhaným premiérem, a zároveň vyloučil účast na vládě, která by měla podporu radikálů – tedy dle lidovců stran KSČM a SPD.

Pozice KDU-ČSL k otázce účasti na vládě byla veřejně reflektována několikrát. Ke spolupráci na vládě, která má trestně stíhaného předsedu, se KDU-ČSL stavila negativně, ať už slovy svého předsedy (například pro Lidovky.cz, Echo24) či přímo na oficiálních stranických stránkách.

Podobně zamítavý je i postoj k účasti ve vládě či její toleranci, pokud by s ní byla spojena spolupráce s KSČM a SPD. Tato pozice je zmíněna například na oficiálních stránkách KDU-ČSL.

Pokud jde ale o odchod KDU-ČSL do opozice, důvodem je podle jejího vyjádření spíše obecná situace a výsledky voleb, než nesplnění výše zmíněných podmínek. I přesto ale výrok hodnotíme jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Jednání o vládě

Události, komentáře, 4. dubna 2018

Předsedové KSČM a KDU-ČSL v České televizi hodnotili vyjednávání o vládě, kauzu Nikulin i věci, které jsou spjaty s fungováním české dolní komory.