Pavel Bělobrádek
KDU-ČSL

Pavel Bělobrádek

Konečně sociální demokraté to také dělali za Jiřího Paroubka, kdy hlasovali s komunisty přesto, že byli v koalici, hlasovali s opozičními komunisty, když se jim to hodilo, když to pro ně bylo výhodné.
Události, komentáře, 4. dubna 2018

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Výrok je hodnocen jako pravdivý, protože ve volebním období 2002–2006 skutečně vládní sociální demokraté v Poslanecké sněmovně využívali většiny 111 hlasů (v jistém období a pro některé konkrétní zákony) s KSČM, zatímco vládní koalici tvořili s lidovci a unionisty.

Jiří Paroubek byl předsedou vlády od dubna 2005 do září 2006. Sociální demokraté vládli v koalici s KDU-ČSL a US-DEU. V tomto období Sněmovna skutečně schválila některé zákony nikoliv hlasy vládní koalice, ale hlasy sociálních demokratů a komunistů.

Například zákoník práce a zákon o neziskových nemocnicích byly schváleny hlasy ČSSD a opoziční KSČM, zatímco tehdejší koaliční partner ČSSD, KDU-ČSL, hlasoval proti.

Ostatně v září 2005 se Paroubek vyjádřil na toto téma svým slavným výrokem: „Zákony, které jsou potřeba ve prospěch této země, lidu této země, budeme schvalovat i třeba s komunisty. A kdyby tady spadli Marťani, tak je budu schvalovat s Marťany.“

ČSSD takto v květnu 2006 společně s KSČM schválila například zákoník práce nebo zákon o neziskových nemocnicích.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Jednání o vládě

Události, komentáře, 4. dubna 2018

Předsedové KSČM a KDU-ČSL v České televizi hodnotili vyjednávání o vládě, kauzu Nikulin i věci, které jsou spjaty s fungováním české dolní komory.