Petr Fiala
ODS

Petr Fiala

Podle veřejných vystoupení byla ČSSD připravena jít až na hranu a tolerovat trestně stíhanou osobu v čele vlády výměnou za ministerstvo vnitra. Riskovali konflikt v členské základně, ale ani to Babiš původně neakceptoval.
Časopis Týden, 16. dubna 2018

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Jednání mezi hnutím ANO a stranou ČSSD o možné koalici bylo ukončeno začátkem dubna 2018. ČSSD požadovala, aby ve vládě nebyl trestně stíhaný Andrej Babiš. Druhou možností bylo, že ho budou uznávat jako premiéra výměnou za ministerstvo financí či vnitra. Ani jeden z jejich požadavků nebyl akceptován. Andrej Babiš uvedl, že ČSSD nabídli pět ministerstev, ale nebylo mezi nimi ministerstvo financí a vnitra. Další variantou, o které jednali, byla vláda bez předsedů obou stran. Tato varianta byla rovněž odmítnuta.

ČSSD nebyla jednotná v názoru, zda jít znovu do koalice s ANO, nebo ne. Proti byl hlavně Bohuslav Sobotka, který však oznámil svůj odchod z vysoké politiky. Se spoluprací dále nesouhlasili senátoři za ČSSD a proti se vymezili i Mladí sociální demokraté.

Týden poté, co bylo jednání ukončeno, hnutí ANO uvedlo, že by chtělo obnovit jednání o vládě s ČSSD. Předseda ČSSD Jan Hamáček se na svém twitterovém účtu vyjádřil, že ČSSD je otevřena serióznímu jednání.

Výrok označujeme za pravdivý, protože ČSSD byla ochotná akceptovat Andreje Babiše jako premiéra v případe, že by získala ministerstvo financí nebo vnitra.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Předseda ODS pro Týden

Časopis Týden, 16. dubna 2018

Petr Fiala v rozhovoru pro aktuální vydání časopisu Týden popsal, jak z jeho pohledu vypadají jednání o vládě. Zaměřil se zejména na odpovědnost pánů Babiše a Zemana v tom, že Česká republika stále nemá vládu s důvěrou Poslanec...