Petr Fiala
ODS

Petr Fiala

Jak to, že máme místopředsedy Sněmovny z SPD i KSČM? Protože to umožnilo hnutí ANO. To je klíčové.
Časopis Týden, 16. dubna 2018

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Hlasování o místopředsedech PS není veřejné, není tedy možné říci, jak kteří poslanci hlasovali. Nicméně z veřejných prohlášení hnutí ANO lze tuto podporu pro místopředsedy z SPD a KSČM potvrdit.

Volba místopředsedů Poslanecké sněmovny je tajná. Toto upravuje § 75, odst.1 jednacího řádu. Ve veřejném hlasování poslanci pouze rozhodují o počtu místopředsednických křesel. V listopadu 2017 se tak rozhodlo o tom, že místopředsedů bude pět. Hned v prvním kole volby byly obsazeny čtyři posty, místopředsedy se stali Vojtěch Filip (KSČM) a Tomio Okamura (SPD), Jan Hamáček (ČSSD) a Vojtěch Pikal (Piráti). Petr Fiala (ODS) byl zvolen až v dalším kole.

Z vyjádření hnutí ANO vyplývá, že svoji podporu věnovali Vojtěchu Filipovi. Reagovali tím na podporu ze strany komunistů při volbě předsedy PS Radka Vondráčka (ANO). Stejně tak hnutí ANO avizovalo i podpoření Tomia Okamury. Tomu vyjádřili důvěru i později, když se v únoru 2018 pokoušeli poslanci odvolat Okamuru z funkce místopředsedy PS kvůli jeho výrokům o koncentračním táboře v Letech. Hnutí ANO se proti tomuto kroku ohradilo a ohlásilo, že odvolání nepodpoří.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Předseda ODS pro Týden

Časopis Týden, 16. dubna 2018

Petr Fiala v rozhovoru pro aktuální vydání časopisu Týden popsal, jak z jeho pohledu vypadají jednání o vládě. Zaměřil se zejména na odpovědnost pánů Babiše a Zemana v tom, že Česká republika stále nemá vládu s důvěrou Poslanec...