Petr Fiala
ODS

Petr Fiala

Stačí, aby ANO netrvalo na tom, že premiérem musí být Andrej Babiš – a minimálně ČSSD a lidovci jsou ochotni vládnout na půdorysu bývalé koalice.
Časopis Týden, 16. dubna 2018

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Je pravdou, že po volbách se bývalé strany koalice vyjádřily, že by se členy vlády mohly stát. ČSSD aktuálně s hnutím ANO jedná, lidovci slovy svého prvního místopředsedy tuto možnost také připustili, ovšem za podmínky, že by v čele nestál trestně stíhaný člověk. Výrok tedy hodnotíme jako pravdivý.

Pozice KDU-ČSL k otázce účasti na vládě byla veřejně reflektována několikrát. Ke spolupráci na vládě, která má trestně stíhaného předsedu, se KDU-ČSL stavěla negativně, ať už slovy svého předsedy (například pro Lidovky.cz, Echo24), či přímo na oficiálních stranických stránkách.

Marian Jurečka v únoru roku 2018 uvedl: „Jsme připraveni jednat o většinové vládě s hnutím ANO, případně s jinými partnery, ale nemůže být ve vládě trestně stíhaná osoba.

KDU-ČSL však nedávno přišla i s vlastní variantou, navrhuje menšinovou vládu ODS, Pirátů, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. „Odmítáme, že by existovaly jen dvě možnosti. Buďto vláda s premiérem Babišem, nebo předčasné volby,“ uvedl předseda strany Pavel Bělobrádek.

I při současném vyjednávání mezi ČSSD a ANO nový předseda ČSSD Jan Hamáček několikrát zopakoval, že zásadní podmínkou je sestavení vlády bez trestně stíhaného předsedy. Výrok tedy hodnotíme jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Předseda ODS pro Týden

Časopis Týden, 16. dubna 2018

Petr Fiala v rozhovoru pro aktuální vydání časopisu Týden popsal, jak z jeho pohledu vypadají jednání o vládě. Zaměřil se zejména na odpovědnost pánů Babiše a Zemana v tom, že Česká republika stále nemá vládu s důvěrou Poslanec...

Abychom mohli měřit návštěvnost webu, potřebujeme Váš souhlas se zpracováním osobních údajů prostřednictvím cookies. Více o zpracování osobních údajů