Jiří Pospíšil
TOP 09

Jiří Pospíšil

My jsme v tuto chvíli ve výzkumech kolem čtyřech, pěti procent. V zásadě jsme na tom, jak dopadly volby. Kolem 5 procent. Pokles dále nepokračuje.
DVTV, 23. dubna 2018

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Plné odůvodnění

Výrok je hodnocen jako pravdivý, protože TOP 09 po říjnových volbách skutečně spíše stagnuje, v rámci statistické chyby se pohybuje na stejné úrovni.

Ve volbách do Sněmovny v říjnu 2017 získala TOP 09 5,31 % hlasů. Od té doby vyšlo několik volebních modelů – konkrétně vycházíme z modelů CVVM, STEM a Kantar TNS.

Agentura CVVM v posledním měření dává ve volebním modelu Pospíšilově straně 4,5 %. Připomeňme, že jde o výzkum, jak by volby dopadly v den dotazování, kdyby k volbám přišli všichni, kdo jsou již rozhodnuti. Nezahrnuje tak nerozhodnuté voliče. Volební model STEM pak TOP 09 přiznává 4,6 % hlasů a Kantar TNS pro Českou televizi pracuje s údajem 4,5 %.

Z těchto dostupných dat vyplývá, že odhad volebního zisku TOP 09 je o nyní o něco nižší, než jaký byl skutečný zisk ve volbách, nicméně rozdíl je v rámci statistické chyby. Preference nevykazují žádný klesající ani rostoucí trend, jde fakticky o stagnaci.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

TOP 09 a její vyhlídky

DVTV, 23. dubna 2018

Předseda TOP 09 byl hostem DVTV, kde řešil jak postavení své strany v současném volebním období, tak i vládní vyjednávání a realitu v Poslanecké sněmovně. Stejně tak v přišla v debatě řeč i na blížící se komunální volby, v nich...