Ivan Bartoš
Piráti

Ivan Bartoš

Světlana WITOWSKÁ: Z toho nic nevzniklo.

Ivan BARTOŠ: Protože tam přišel pan Kalousek s panem Stanjurou a zahlásili, že zakládají Demokratický blok, který neměl žádný smysl (...) To byl jediný moment, kdy se dalo nějakým způsobem rozbít tahle ta hlasovací koalice.
Interview ČT24, 26. dubna 2018

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Plné odůvodnění

Piráti svolali schůzku opozičních stran na 8. listopadu. Na toto jednání dorazili nakonec zástupci ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Tzv. demokratický blok vznikl o týden později. Šlo o uskupení zmíněných stran, které bylo vytvořeno s cílem získat odpovídající zastoupení v orgánech dolní komory. Nyní již nefunguje.

Zda na jednání přišli předsedové klubů ODS a TOP 09 s tím, že blok zakládají, není možné zjistit, protože jednání nebylo veřejné. Je otázkou, zda mohla být tato iniciativa úspěšná jako jediná, to je spíše úhle pohledu předsedy Pirátů. Navíc pokud na schůzku nedorazili zástupci SPD, KSČM a ČSSD, je otázkou, zda mohla mít reálný význam, i pokud by zbývající subjekty neutvořily zmíněný Demokratický blok.

Celkově je výrok hodnocen jako neověřitelný, neboť samotná schůzka nebyla veřejná. Piráti po ní vydali tiskovou zprávu i zápis na svém fóru, zmínka o tom, že pánové Kalousek a Stanjura ohlásili vznik Demokratického bloku, zde chybí.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Šéf Pirátů v ČT

Interview ČT24, 26. dubna 2018

Ivan Bartoš mluvil v České televizi zejména o sestavání vlády (konkrétně zmiňoval např. pirátskou povolební strategii), vyjednávání mezi stranami a také návrhy, které jeho strana předkládá do Poslanecké sněmovny a které považuj...