Andrej Babiš
ANO

Andrej Babiš

Já bych s dovolením na úvod si vás dovolil opravit, já jsem se nepasoval do tý role, ale byl jsem vyzván vlastně zástupci toho Stavebního bytového družstva Svatopluk a taky mě vyzval předseda Svazu důchodců pan Pernes i mi psali občané, jestli stát může v této kauze sehrát nějakou roli.
Události, komentáře, 31. července 2018

Tento výrok byl ověřen jako

nepravda

Zkrácené odůvodnění

Výrok je hodnocen jako nepravdivý, protože samotný Andrej Babiš uvedl pro Novinky, že se do kauzy H-System rozhodl vstoupit "z jeho iniciativy".

Plné odůvodnění

Výrok je hodnocen jako nepravdivý, protože samotný Andrej Babiš uvedl pro Novinky, že se do kauzy H-System rozhodl vstoupit "z jeho iniciativy".

Prvotní iniciativa vyšla od Andreje Babiše, který se 25. července spolu s ministrem spravedlnosti Janem Kněžínkem sešel nejprve s konkurzním správcem Josefem Monsportem a následně se zástupci družstva Svatopluk. Ti během schůzky premiéra Babiše požádali, aby se stal zprostředkovatelem jednání mezi oběma stranami v tomto sporu. Andrej Babiš tedy sice skutečně byl vyzván k roli mediátora mezi stranami, došlo k tomu však na schůzce iniciované jím samotným.

V rozhovoru pro Novinky.cz ohledně kauzy H-Systém uvedl Andrej Babiš následující:

Redaktor: "Proč jste se rozhodl vstoupit do kauzy H-Systém? Oslovilo vás družstvo Svatopluk?" Andrej Babiš:

Byla to moje iniciativa (…). Ve středu v osm ráno jsem se společně s ministrem spravedlnosti Kněžínkem setkal s panem Monsportem a vyslechl si jeho pozici, v 9:30 za námi přišel pan Junek s právním zástupcem. Ptali jsme se, co jako zástupci státu pro ně můžeme udělat, a pan Junek nás požádal, abychom se stali mediátory sporu. Obraceli se na nás i další občané, abychom to řešili.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Premiér o H-Systemu a migraci

Události, komentáře, 31. července 2018

Předseda vlády Babiš v České televizi popsal 2 velká témata, která jej v poslední době zaměstnávala. Nejprve hovořil o kauze H-System a o svém angažmá v nastalé situaci. Větší část rozhovoru se pak ovšem věnovala otázce migrace...