Andrej Babiš
ANO

Andrej Babiš

My jsme byli vyzváni, abysme přijali z té lodě nějaké migranty, a já jsem byl první v Evropě, který to striktně odmítl.
Události, komentáře, 31. července 2018

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Výrok premiéra Babiše hodnotíme jako pravdivý, je totiž faktem, že Česká republika jeho ústy odmítla pomoci Itálii v dané věci.

Plné odůvodnění

Je pravdou, že italský premiér Giuseppe Conte požádal státy EU o pomoc při rozdělení 450 migrantů, kteří byli v sobotu 14. července přijati italskou pobřežní stráží.

Zatímco Francie, Malta, Německo, Španělsko a Portugalsko během soboty a neděle přislíbily pomoc, česká média v neděli 15. července informovala o tom, že ministr Andrej Babiš odmítl přijetí uprchlíků ze strany České republiky. Pomoc odmítli také zástupci Maďarska, Slovenska a Polska.

Protože však i zahraniční média informovala především o prohlášení Andreje Babiše a italská agentura ANSA psala o odmítnutí pomoci ze strany Maďarska až po prohlášení českého ministra, hodnotíme tento výrok jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Premiér o H-Systemu a migraci

Události, komentáře, 31. července 2018

Předseda vlády Babiš v České televizi popsal 2 velká témata, která jej v poslední době zaměstnávala. Nejprve hovořil o kauze H-System a o svém angažmá v nastalé situaci. Větší část rozhovoru se pak ovšem věnovala otázce migrace...

Abychom mohli měřit návštěvnost webu, potřebujeme Váš souhlas se zpracováním osobních údajů prostřednictvím cookies. Více o zpracování osobních údajů