Andrej Babiš
ANO

Andrej Babiš

Španělsko, kde se změnila vláda, kde je socialistická vláda, tak změnila politiku a teď hlavní proud migrantů vlastně proudí z Maroka do Španělska.
Události, komentáře, 31. července 2018

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Výrok je hodnocen jako pravdivý, neboť v roce 2018 skutečně nejvíce migrantů proudí do Španělska. Dodejme, že jde o zlomek lidí, který do Evropy mířil v předchozích letech.

Plné odůvodnění

Začátkem června 2018 se novým španělským premiérem stal socialista Pedro Sánchez po vyslovení nedůvěry vládě předsedy lidovců Mariana Rajoye. Návrh na vyslovení nedůvěry podali socialisté, kvůli korupční kauze několika bývalých regionálních politiků Lidové strany.

Španělský premiér Pedro Sánchez rozhodl, že Španělsko přijme loď Aquarius s více než 600 uprchlíky poté, co ji odmítla přijmout Itálie a Malta. Dále informoval, že jeho vláda se hodlá zasadit o to, aby z hranic u španělských enkláv v severní Africe zmizely ostnaté ploty a plánuje zavést bezplatnou zdravotní péči pro lidi bez povolení k pobytu.

V první polovině roku se počet migrantů do Španělska zdvojnásobil, oproti loňskému roku ve stejném období. Nejvíce lidí by mělo do Španělska připlouvat z Maroka. Podle Fabrice Leggeriho, šéfa Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex), z Maroka pochází přibližně polovina lidí, který do Španělska přichází. Maroko je rovněž tranzitní země.

Data UNHCR (vysoký komisař OSN pro uprchlíky) uvádějí, že právě do Španělska dorazilo v letošním roce nejvíce uprchlíků. Je jich aktuálně cca 27 a půl tisíce. Celkem jde v rámci celého Středozemí o zhruba 60 tisíc lidí, což je třetina oproti loňsku, šestina oproti roku 2016 a zhruba sedmnáctina oproti roku 2015, kdy byl příliv uprchlíků do Evropy největší.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Premiér o H-Systemu a migraci

Události, komentáře, 31. července 2018

Předseda vlády Babiš v České televizi popsal 2 velká témata, která jej v poslední době zaměstnávala. Nejprve hovořil o kauze H-System a o svém angažmá v nastalé situaci. Větší část rozhovoru se pak ovšem věnovala otázce migrace...

Abychom mohli měřit návštěvnost webu, potřebujeme Váš souhlas se zpracováním osobních údajů prostřednictvím cookies. Více o zpracování osobních údajů