Andrej Babiš
ANO

Andrej Babiš

Dokonce migranti, 600 migrantů zaútočilo na španělskou policii.
Události, komentáře, 31. července 2018

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Zkrácené odůvodnění

Je pravdou, že zhruba 600 migrantů překonalo plot do španělské enklávy Ceuta. Média rovněž informovala o útocích na španělské policisty, psala ovšem o tom, že tyto útoky provedla část těchto lidí. Výrok nicméně označujeme jako neověřitelný, neboť přesný počet těchto lidí, kteří útočili, není znám.

Plné odůvodnění

Do španělské enklávy Ceuta proniklo ze zhruba 800 migrantů 602 běženců. Média nepracují s žádnými konkrétními čísly týkající se počtu útočících migrantů. K množství útočníků se nevyjadřuje ani oficiální zpráva španělského ministerstva vnitra. Ve zprávě se pouze dočteme, že 15 španělských policistů bylo zraněno, z čehož 5 skončilo v nemocnici a že z celkového počtu 602 proniknuvších běženců bylo 16 hospitalizováno.

Nelze tedy tvrdit, že konkrétně 600 migrantů útočilo na španělskou guardia civil. Přesná čísla, ani odhady, počtu útočníků totiž nejsou k dispozici.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Premiér o H-Systemu a migraci

Události, komentáře, 31. července 2018

Předseda vlády Babiš v České televizi popsal 2 velká témata, která jej v poslední době zaměstnávala. Nejprve hovořil o kauze H-System a o svém angažmá v nastalé situaci. Větší část rozhovoru se pak ovšem věnovala otázce migrace...