Jiří Pospíšil
TOP 09

Jiří Pospíšil

I jako menší opoziční strana jsme aktivní a navrhujeme vlastní zákony a novely, ale tím, že jsme v opozici, tak tyto návrhy často zapadají. Jen určité téma se uchytí, například novela na ochranu zvířat. S Miroslavem Kalouskem jsme například dělali změnu zajišťovacích příkazů.
Aktuálně.cz, 1. srpna 2018

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Opoziční strana TOP 09 předkládá mimo zmíněných i další návrhy zákonů a novel.

Plné odůvodnění

TOP 09 předložila návrh novely trestního zákoníku, která obsahuje zpřísnění postihů za týrání zvířat, definici tzv. množíren a nový trest v podobě zákazu chovu zvířat. Tento návrh předem podpořili Piráti a STAN. TOP 09 také oznámila, že navrhne změnu daňového řádu, podle které by o zajišťovacích příkazech rozhodoval soud namísto úředníků. Stát postupuje podle TOP 09 často nespravedlivě tvrdě a mnohdy se mýlí.

Mimo zmíněné návrhy se podařilo TOP 09 získat podporu pro své návrhy například ve věci vyšší mateřské pro rodiny se středními a vyššími příjmy. Vláda hnutí ANO a ČSSD s podporou KSČM se postavila neutrálně k návrhu volby poštou na dálku ze zahraničí. Naopak zamítnuty byly vládou návrhy TOP 09, aby o zápisu do seznamu nepovolených internetových hazardních her rozhodoval místo ministerstva financí soud, nebo návrh na zrušení pravomoci finanční správy prověřovat výši majetku poplatníků v souvislosti s daňovým přiznáním. Ve sněmovně neprošel například návrh na zpřesnění pravidel pro jmenování a odvolávání vedoucích státních zástupců.

Tento výrok hodnotíme jako pravdivý, neboť TOP 09 předložila zmíněné návrhy a předkládá i další zákony a novely. Největší pozornost médií vzbudilo téma ochrany zvířat a s ním spojená novela trestního zákoníku. Podle aktuálních předvolebních průzkumů CVVM i Median se pohybuje podpora opoziční TOP 09 okolo hraničních 5%.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Vyhlídky TOP 09

Aktuálně.cz, 1. srpna 2018

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil v rozhovoru pro Aktuálně.cz popisoval kondici strany, jíž předsedá, a mluvil o blížících se volbách.