Jiří Pospíšil
TOP 09

Jiří Pospíšil

Vlastní strana by, část poslanců, premiérku (Theresu May, pozn. Demagog.cz) nejradši svrhla, socialisté, kteří jsou opoziční stranou, sociální demokraté, těm je jedno, hlavně chtějí předčasné volby, unionisté odmítají podpořit tu dohodu.
Interview ČT24, 27. listopadu 2018

Tento výrok byl ověřen jako

zavádějící

Zkrácené odůvodnění

Podpora Theresy May uvnitř strany je ohrožena; 46 konzervativců poslalo dopis vyslovující nedůvěru v premiérku. Unionisté Dohodu nepodpoří. Opozice však chce předčasné volby pouze v případě, že nebude přijata Výstupní dohoda.

Plné odůvodnění

To, zda Theresa May zůstane premiérkou, do velké míry záleží na hlasování o Výstupní dohodě. Pokud předložená verze Dohody neprojde parlamentem, je možné, že bude May čelit hlasování o nedůvěře uvnitř Konzervativní strany, a nevylučuje se ani možnost nových parlamentních voleb.

Několik poslanců Konzervativní strany poslalo svému předsedovi v Dolní sněmovně Bradymu své vyslovení nedůvěry v premiérku Theresu May. Poslankyně Dorries mluví o 46 dopisech. Pro hlasování o nedůvěře strany v premiérku je potřeba 48 dopisů. Podle posledních zpráv Brady 48 dopisů ještě neobdržel. V posledních měsících také rezignovalo několik členů kabinetu kvůli nespokojenosti s vývojem situace ohledně odchodu Spojeného království z EU.

Šéfka severoirské Demokratické unionistické strany Arlene Foster řekla, že stávající podobu Dohody nepřijme za žádných okolností. Unionisté jsou pro hledání jiné cesty než dosavadních možností, tedy přijetí návrhu Výstupní dohody nebo vystoupení z EU bez dohody.

Postoj labouristů však Pospíšil nepopisuje korektně. Podle vyjádření předsedy opozice Corbyna to vypadá, že labouristé stávající návrh Výstupní dohody nepodpoří. Corbyn popisuje návrh jako nejhorší možnost ze všech. Podle Reuters budou labouristé požadovat nové volby, pokud parlament nepodpoří stávající verzi Výstupní dohody, o které budou poslanci hlasovat v prosinci. Nejedná se tedy o nové volby za každou cenu, jak vyplývá z Pospíšilových slov.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Jiří Pospíšil o Brexitu i krizi v Kerčském zálivu

Interview ČT24, 27. listopadu 2018

Jak se vyvíjejí dohody s Velkou Británií o jejím odchodu z EU, co říká mezinárodní právo na krizi v Kerčském průlivu nebo jak vznikala koalice na pražském magistrátu. To všechno si můžete přečíst v naší analýze rozhovoru s před...

Abychom mohli měřit návštěvnost webu, potřebujeme Váš souhlas se zpracováním osobních údajů prostřednictvím cookies. Více o zpracování osobních údajů