Martin Baxa
ODS

Martin Baxa

Usnesení výkonné rady, co se týká vyloučení Václava Klause, bylo jednomyslné. (...) Tak všichni, kteří tam byli a mohli hlasovat, tak hlasovali pro vyloučení Václava Klause z ODS.
Interview ČT24, 18. března 2019

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Podle ČTK hlasovalo pro zrušení členství Václava Klause mladšího v ODS všech dvacet členů výkonné rady.

Plné odůvodnění

Na vyloučení Václava Klause mladšího se v sobotu 16. března 2019 jednomyslně shodla výkonná rada ODS, hlasování se nikdo nezdržel (ani nebyl proti). Jako důvod pro tento krok uvádí tisková zpráva občanských demokratů: „dlouhodobé nerespektování hodnot, principů a programu ODS, jeho veřejné útoky na členy poslaneckého klubu ODS a další kolegy ze strany, podpora protikandidáta nominanta ODS v senátních volbách, či jeho kontroverzní výroky, které jsou v rozporu s programem ODS.“

Poslanecký klub ODS vyzval Václava Klause mladšího k odchodu už o tři dny dříve. Předseda ODS Petr Fiala se na schůzi Poslanecké sněmovny omluvil za Klausův výrok, ve kterém přirovnal implementaci nařízení Evropské unie k rozhodování židovských výborů za druhé světové války. Ve středu večer se pak poslanecký klub od Klausových slov distancoval a vyzval ho k odstoupení.

Výrok jsme zmínili