Andrej Babiš
ANO

Andrej Babiš

(...) jeden z auditorů kandidoval na 13. místě za Piráty do europarlamentu.
Právo, 4. prosince 2019

Tento výrok byl ověřen jako

nepravda

Zkrácené odůvodnění

Na 13. místě pirátské kandidátky do voleb do EP v roce 2019 kandidoval Michal Šalamoun, ten však není zaměstnancem Evropské komise. Kandidát č. 17 Petr Jirman je sice zaměstnancem GŘ REGIO, které se podílelo na auditní zprávě, na zprávě o Babišově střetu zájmů se však nepodílel.

Plné odůvodnění

Ve volbách do evropského parlamentu v roce 2019 kandidoval na 13. místě pirátské kandidátky Michal Šalamoun. Podle Deníkem N zveřejněného dokumentu (str. 1) se na auditu podílela dvě Generální ředitelství Evropské komise DG EMPL a DG REGIO, Šalamoun však není veden jako pracovník ani jednoho z nich. Michala Šalomouna jsme kontaktovali, a ten nám v této věci popřel jakoukoliv spolupráci s Evropskou komisí.

Je možné, že Andrej Babiš měl na mysli jiného kandidáta Pirátů, Petra Jirmana, který kandidoval na 17. místě kandidátky. Petr Jirman je zaměstnancem Evropské komise (od roku 2010 Generálního ředitelství pro regionální a městskou politiku) již 13 let. Petra Jirmana jsme kontaktovali, a ten nám popřel jakoukoliv spolupráci s Evropskou komisí na přípravě zprávy o auditu možného střetu zájmů Andreje Babiše.

Výrok jsme zmínili