Ivan Bartoš
Piráti

Ivan Bartoš

Tak já jenom krátce k Lukáši Wagenknechtovi. Andrej Babiš si ho přivedl na finance jako špičkového analytika, který bojuje proti korupci. A Lukáš Wagenknecht začal dělat svoji práci, a to se samozřejmě panu Babišovi nelíbilo, tak ho vyhodil, zapudil. Lukáš Wagenknecht v minulém volebním období v posledních volbách do Senátu byl zvolen za Piráty,
Seznam Zprávy, 16. ledna 2020

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Lukáš Wagenknecht více než rok pracoval na Ministerstvu financí, než ho Andrej Babiš odvolal. V roce 2018 se stal senátorem za Piráty.

Plné odůvodnění

Lukáš Wagenknecht vskutku patří mezi odborníky v boji proti korupci. Za svou práci například v roce 2015 obdržel od Nadačního fondu proti korupci Cenu za odvahu.

Wagenknecht byl od února 2014 prvním náměstkem na Ministerstvu financí v době, kdy byl ministrem financí Andrej Babiš. Ten ho po roce a čtvrt odvolal, ačkoliv mu zároveň nabídl pozici politického náměstka, kterou ovšem Wagenknecht nepřijal.

Ivan Bartoš ve výroku zde zřejmě naráží na konflikt mezi Lukášem Wagenknechtem a Andrejem Babišem ohledně netransparentního výběrového řízení IT systému připravovaného Ministerstvem pro místní rozvoj. Tato kauza nakonec vedla k pozastavení čerpání dotací ve výši 568 miliónů korun. Skutečné důvody Wagenknechtova odvolání však nehodnotíme, protože reálnou motivaci premiéra Babiše pochopitelně neznáme.

V roce 2018 byl pak Lukáš Wagenknecht skutečně zvolen za Piráty senátorem.

Výrok jsme zmínili