Ivan Bartoš
Piráti

Ivan Bartoš

REDAKTORKA: Ale kampaň jste měli postavenou na autobuse, ve kterém jste měli obrázky různých politiků.
IVAN BARTOŠ: Tam byl zábavný autobus, všichni byli tedy v civilu, byly tam karikatury a seděli tam lidé ze sociální demokracie. Seděli tam lidé, kteří byli ve vládě za KDU-ČSL a pak třeba za TOP 09.
Seznam Zprávy, 16. ledna 2020

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Na autobuse jsou skutečně vyobrazeni lidé ze sociální demokracie, konkrétně Bohuslav Sobotka a David Rath. Dále je zde vyobrazen také Miroslav Kalousek, který působil jako ministr financí za KDU-ČSL a později za TOP 09. Všichni jsou pak oblečeni v civilních šatech.

Plné odůvodnění

Ivan Bartoš zde hovoří o tzv. „vězeňském“ autobusu, který používali Piráti v rámci předvolební kampaně ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2017. Objevil se i v jejich volebním spotu.

Zdroj: iDnes.cz

Na boku autobusu jsou karikatury některých vrcholných politiků, které upozorňují na známé kauzy. Mezi vyobrazenými se skutečně nacházejí lidé z ČSSD. Konkrétně jde o Bohuslava Sobotku, spojeného s kauzou OKD, a Davida Ratha, který byl v roce 2019 po sedmi letech od zadržení pravomocně odsouzen za korupci.

Poslední věta výroku hovoří o Miroslavu Kalouskovi, který působil jako ministr financí ve 2. vládě Mirka Topolánka za KDU-ČSL a poté znovu ve vládě Petra Nečase, tentokrát už za TOP 09.

Dalšími politiky vyobrazenými na boku autobusu jsou Andrej Babiš a Jana Nečasová (Nagyová).

Výrok jsme zmínili

Abychom mohli měřit návštěvnost webu, potřebujeme Váš souhlas se zpracováním osobních údajů prostřednictvím cookies. Více o zpracování osobních údajů