Ivan Bartoš
Piráti

Ivan Bartoš

REDAKTORKA: Zůstal (Jakub Michálek, pozn. Demagog.cz), ale nechtěl už kandidovat na prvního místopředsedu.
IVAN BARTOŠ: Ale ano. To on oznámil už někdy v půlce minulého roku. Ostatně těžiště jeho práce leží v poslaneckém klubu, kde se minulý týden volil předseda poslaneckého klubu a Jakub Michálek ho obhájil.
Seznam Zprávy, 16. ledna 2020

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Jakub Michálek skutečně svůj záměr neobhajovat post předsedy strany sdělil ještě před započetím kauzy ohledně jeho odvolání. V druhém lednovém týdnu pak byl zvolen předsedou poslaneckého klubu Pirátů ve Sněmovně.

Plné odůvodnění

Jakub Michálek čelil na přelomu října a listopadu 2019 neúspěšnému pokusu o odvolání z pozice prvního místopředsedy Pirátů. V listopadu 2019 se nechal slyšet, že svoji pozici místopředsedy obhajovat nebude a bude pokračovat v práci ve Sněmovně. Je předsedou poslaneckého klubu Pirátů již od října 2017. Na pirátském fóru se ke svému odvolání v příspěvku z 24. října 2019 vyjadřuje následujícím způsobem:

„Já jsem již před nějakou dobou řekl, že znovu kandidovat nebudu, že se chci plně soustředit na vedení klubu a přenechat práci v republikovém předsednictvu někomu dalšímu kdo má čerstvý elán posouvat věci k lepšímu. Máme hodně nových šikovných zastupitelů a já si chci trochu oddechnout, dodělat dizertaci a věnovat se více svým blízkým.“

Poslanec Michálek pak skutečně 7. ledna 2020 obhájil post předsedy poslaneckého klubu Pirátů v Poslanecké sněmovně.

Výrok hodnotíme jako pravdivý, neboť Michálkův příspěvek na pirátském fóru potvrzuje slova poslance Bartoše, že svůj záměr neobhajovat post místopředsedy strany proklamoval Michálek ještě před kauzou jeho odvolání. Zda to však skutečně bylo již v létě 2019 se nám nepodařilo z veřejných zdrojů zjistit.

Výrok jsme zmínili