Petr Fiala
ODS

Petr Fiala

Dokonce slyšíme i kritiku přímo z vládního hnutí ANO.
Seznam Zprávy, 15. března 2020

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Kritika nedostatku zdravotnických materiálů v době koronavirové krize zaznívá především z řad opozičních politiků, nicméně ozývají se i kritické hlasy z řad hnutí ANO zejména od moravskoslezského hejtmana.

Plné odůvodnění

Poslanec Fiala hovoří o kritice nedostatku zdravotnických materiálů, kterých je v ČR potřeba v době současné koronavirové krize.

V kontextu zásobování zdravotnickým materiálem se na adresu vlády kriticky vyjádřil hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). Ten 14. března na svém facebookovém profilu informoval o nedostatečném zásobování ochrannými pomůckami a napsal, že považuje „tento způsob zajišťování ochranných pomůcek za nepřijatelný“. Po mimořádném brífinku Moravskoslezského kraje 17. března 2020, což je však až po vydání námi ověřovaného rozhovoru s Petrem Fialou, informoval o povinnosti pro občany kraje, aby si chránili nos a ústa ve veřejném prostoru. Moravskoslezský hejtman uvedl, že se jeho kraj rozhodl nečekat a objednal si půl milionu roušek sám, „protože to vypadá, že se od státu ničeho nedočkáme. Je jasné, že problém je v tom, že se o ochranné prostředky nyní pereme nejen v rámci naší republiky, ale globálně. Vyzval jsem ale vládu, ať zastropuje cenu u roušek tak, jako to udělala u respirátorů.“

Kritické hlasy nejhlasitěji zaznívají z řad opozičních politiků, pro kontext uvádíme několik z nich: Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) například kritizoval neefektivitu distribuce zdravotnického materiálu do Prahy: „Mrzí mě, že vláda v médiích prezentuje, že zdravotnický materiál Praha dostala už včera (13. března 2020, pozn. Demagog.cz). Ve skutečnosti je realita naprosto odlišná. Kromě 50 respirátorů určených pražské Záchranné službě jsme nedostali vůbec nic. Apeluji na vládu, aby sdělovala veřejnosti pravdivé údaje a doručila Praze ochranné pomůcky co nejdříve.“ Miroslav Kalousek (TOP 09) nedávno kritizoval vládu za neschopnost zajistit ochranné prostředky pro město Uničov, které je od 16. března 2020 kvůli nákaze koronavirem uzavřené.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

A co na to opozice? Petr Fiala ke koronaviru

Seznam Zprávy, 15. března 2020

Šéf občanských demokratů Petr Fiala k současné krizi způsobené koronavirem. Ve středu pozornosti sice stojí vláda a její opatření, my jsme se ale podívali i na vyjádření opozice. Analyzovali jsme rozhovor Petra Fialy pro Seznam...