Jan Hamáček
SOCDEM

Jan Hamáček

My jsme upozorňovali na to, že ve chvíli, kdy to je z jednoho letadla, kdy hasiči do toho kraje jedou, protože zavážejí ostatní krajské nemocnice, ústavy sociální péče a tak dále, protože to je úkolem potom té krajské distribuce, tak nám nepřijde logické, aby za tím hasičským konvojem jel ještě konvoj ministerstva zdravotnictví, respektive armády, která to pro ně vozí, vezl to samé ze stejného letadla víceméně do stejného místa.
Otázky Václava Moravce, 22. března 2020

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Zpočátku kritizovaný dvojitý systém distribuce ochranných prostředků mezi ministerstvem zdravotnictví a ministerstvem vnitra byl změněn v pondělí 23. března 2020. Hasiči z letadel rozvezou zásoby do krajů, kde budou rozděleny jak pro fakultní nemocnice, tak pro krajská zařízení.

Plné odůvodnění

Z počátku distribuční systém, ve kterém si distribuci zajišťovalo zvlášť ministerstvo zdravotnictví a zvlášť ministerstvo vnitra, kritizovali především krajští hejtmani i zdravotnická zařízení a ministr vnitra Jan Hamáček. Po příletu ukrajinského nákladního letounu An-124 Ruslan do Pardubic dne 21. března 2020 si náklad na místě rozdělili hasiči za ministerstvo vnitra a armáda za ministerstvo zdravotnictví.

Vláda změnila systém distribuce v pondělí 23. března 2020 v nařízení (.pdf), které rozšířilo pravomoc ministerstva vnitra, které tak může zásobovat státní i nestátní zdravotnická zařízení.

Samotný centrální systém distribuce ochranných prostředků se nyní vztahuje na všechny cílové skupiny, tedy i na fakultní nemocnice, páteřní nemocnice v krajích, záchranáře a další. Hasiči nejdříve dodávky rozvezou do krajů, kde se zásoba rozdělí pro všechny orgány.

Výrok jsme zmínili