Jan Hamáček
SOCDEM

Jan Hamáček

Pokud se mě ptáte na ty dvojkové respirátory, tak těch je teď v České republice kolem dvou a půl až tří milionů (k 22. březnu 2020, pozn. Demagog.cz).
Otázky Václava Moravce, 22. března 2020

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Česká republika k datu 22. března 2020 obdržela z Číny 3,1 milionů respirátorů třídy FFP2. Nemocnice a další instituce měly přitom tou dobou naskladněno jen několik tisíc respirátorů.

Plné odůvodnění

První várka respirátorů, která měla do České republiky přiletět z Číny, dorazila podle ČTK v pátek 20. března 2020. Celkem přiletělo 1,1 milionu respirátorů kategorie FFP2. Další 2 miliony respirátorů téže kategorie dorazily z Číny spolu s dalšími ochrannými pomůckami hned následující den krátce před půlnocí.

Z Číny tak k datu 22. března 2020 přiletěly více než 3 miliony respirátorů kategorie FFP2.

Šéf hmotných rezerv Pavel Švagr pro Českou televizi 19. března uvedl, že ve Správě státních hmotných rezerv bylo uloženo 10 000 respirátorů. Co se týče lékáren, prezident České lékárnické komory Aleš Krebs řekl, že v lékárnách nejsou ochranné prostředky prakticky žádné.

V nemocnicích měly v polovině března zásoby ochranných pomůcek vystačit už jen na několik dní. Ve většině nemocnic se zásoby respirátorů pohybovaly v řádech tisíců, v některých nemocnicích zbývaly poslední kusy.

Výrok jsme zmínili