Jan Hamáček
SOCDEM

Jan Hamáček

My jsme objednali a zaplatili v Číně 77 000 000 ústenek, to jsou ty roušky vlastně přes ústa. Objednali jsme a zaplatili 8,6 milionu respirátorů té dvojkové třídy, objednali jsme 250 000 obleků, objednali jsme 250 000 brýlí. Objednali jsme 250 000 ochranných štítů, objednali jsme několik set tisíc jednorázových testerů, a to všechno je zaplaceno a leží to v Číně.
Otázky Václava Moravce, 22. března 2020

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Server Info.cz zveřejnil statistiky Ministerstva vnitra, které uvedené počty zdravotnického materiálu potvrzují.

Plné odůvodnění

První informace o objednávce na 1,1 milion respirátorů a 5 milionů roušek z Číny se objevila 15. března na twitterovém účtu Jana Hamáčka.

Podle Aktuálně.cz se tak mělo stát poté, co nákupem respirátorů a roušek pověřil premiér Andrej Babiš právě resort ministra vnitra. To mu umožňuje zákon č. 240/2000 Sb. Důvodem měla být neschopnost Ministerstva zdravotnictví objednat právě toto vybavení.

„Takže my máme rychlý platební styk a můžu vám říct, že teď máme zaplaceno a pod smlouvou v Číně víc než 30 milionů roušek, 6 milionů respirátorů, 250 000 ochranných bioobleků pro lékaře a pro zdravotnický personál a 250 000 brýlí a štítů. To je věc, která by měla zásadně situaci změnit.“ Tak znělo vyjádření ministra vnitra 17. března na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády. Podle tohoto vyjádření se počet objednaných pomůcek z Číny zvýšil.

Zatím poslední informace s vyšším počtem ochranných pomůcek zazněla právě 22. března v Otázkách Václava Moravce (čas 26:25). O stejném počtu oznámeném ministrem Hamáčkem podle ČTK informovala i mluvčí Asociace krajů ČR Pavlíková již o dva dny dříve a stejnou informaci poskytl také server Info.cz, který se odkazuje na informace vyžádané od Ministerstva vnitra. Zde se liší pouze počet ochranných obleků, kdy Info.cz uvádí počet 300 000, namísto 250 000 avizovaných Janem Hamáčkem.

Informace o smlouvě na ústenky, respirátory třídy FFP2, brýle, ochranné štíty ani jednorázové testy nejsou dohledatelné v registru smluv.

Výrok jsme zmínili