Lubomír Metnar
ANO

Lubomír Metnar

Dohodli jsme se s ministryní financí, že z letošního rozpočtu na obranu uvolníme 2,9 miliardy korun.
Idnes.cz, 30. března 2020

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Novelou zákona o státním rozpočtu došlo na výdajové straně ke snížení rozpočtu Ministerstva obrany o 2,9 mld. Kč. Peníze poputují na zamezení šíření a řešení škod epidemie COVID-19.

Plné odůvodnění

Snížení výdajů Ministerstva obrany je součástí vládní novely zákona o státním rozpočtu na rok 2020, kterou Poslanecká sněmovna schválila na konci března 2020. Ministerstvo financí v tiskové zprávě uvádí: „V rámci nezbytných úsporných opatření se na výdajové straně snižuje o 2,9 mld. Kč rozpočet Ministerstva obrany, kde budou odloženy některé nákupy vojenské techniky, které nejsou vzhledem k současné situaci pro obranyschopnost země naprosto zásadní.“

Na tiskové konferenci vlády po mimořádném jednání 23. března, kde byla novela projednávána, k tomuto kroku ministryně financí Alena Schillerová uvedla: „Co se týče výdajů, tak jsem se po dohodě s ministrem obrany, za což mu děkuji, domluvila na tom, že sníží výdaje o 2,9 miliardy."

Hlavní změnou na výdajové straně státního rozpočtu je podle MF „navýšení vládní rozpočtové rezervy o 59,3 mld. Kč. Tyto prostředky budou operativně používány na zamezení šíření a řešení dopadů epidemie COVID-19“.

Výrok jsme zmínili