Vít  Rakušan
STAN

Vít Rakušan

To bylo v návrhu usnesení – ten bod se neprojednával z technických důvodů, posunul se na další zasedání bezpečnostního výboru – ale v tom usnesení bylo, zda existuje nějaká metodika a zda by neměla existovat, a zda by neměla existovat závazná metodika pro všechny členy vlády, právě na používání, na bezpečné používání e-mailových schránek, těch vlastních vládních.
Interview ČT24, 21. května 2020

Tento výrok byl ověřen jako

neověřitelné

Zkrácené odůvodnění

Výbor pro bezpečnost měl na své poslední schůzi probírat mimo jiné bezpečnost e-mailové komunikace členů vlády. Z časových důvodů nebyl tento bod projednán a byl odložen na další schůzi výboru. Zasedání bylo ale neveřejné, a nelze tak ověřit znění daného návrhu usnesení.

Plné odůvodnění

Vít Rakušan hovoří o usnesení v souvislosti s kauzou premiéra Babiše ze začátku dubna. Andrej Babiš při svém pravidelném víkendovém hlášení (video) na svém kanálu na Youtube četl informace o financování resortu zdravotnictví z papíru, na kterém byl z druhé strany vytištěný e-mail adresovaný premiérovi od ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. Ministr Vojtěch zprávu poslal na soukromou e-mailovou adresu premiéra, který ji následně přeposlal zaměstnankyni společnosti IMOBA, která mu ji vytiskla. 

Společnost IMOBA je členem koncernu SynBiol, který spadá do svěřenského fondu Andreje Babiše pod názvem AB private trust I. Z videa je patrné tedy i to, že premiér Babiš využívá pro vládní e-mailovou komunikaci svou osobní adresu s doménou „e-babis.cz“. V reakci na video se zvedla vlna kritiky zaprvé ohledně přetrvávajících vazeb premiéra na jeho bývalé firmy ze svěřenských fondů a zadruhé kvůli tomu, jakým způsobem premiér operuje s potenciálně citlivými vládními informacemi na nezabezpečených e-mailových adresách.

37. schůze sněmovního výboru pro bezpečnost proběhla 14. května. Na té dle její pozvánky (.pdf) měli poslanci probírat jako 5. bod „Zabezpečení vládních materiálů při využívání soukromých e-mailových adres premiérem a členy vlády“. Tento bod navrhnul Vít Rakušan, k vyjádření byl také pozvaný šéf Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Karel Řehka. Je pravda, že z časových důvodů se tento bod nestihnul projednat a odložil se tak na další schůzi Sněmovny, která se má konat na konci května.

Tato konkrétní schůze výboru pro bezpečnost byla dle pozvánky neveřejná a nebyl z ní zatím zpřístupněný žádný zápis či usnesení. Vzhledem k tomu proto nedokážeme ověřit, zda v návrhu usnesení, o kterém se Vít Rakušan zmiňuje, opravdu byly informace ohledně metodiky internetové komunikace členů vlády.

Výrok jsme zmínili