Tomio Okamura
SPD

Tomio Okamura

Turecko, který okupuje severní Kypr, útočí na Řecko.
20 minut Radiožurnálu, 26. října 2020
Zahraniční politika,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Severní Kypr okupuje turecká armáda od roku 1974. V posledních měsících se vyostřil konflikt mezi Řeckem a Tureckem kvůli nalezištím zemního plynu ve Středozemním moři a Turecko hrozí Řecku válkou.

Plné odůvodnění

Ostrov Kypr je v současnosti rozdělen – jižní část tvoří mezinárodně uznávaná Kyperská republika, severní část ovládá tzv. Severokyperská turecká republika (.pdf, str. 3).

V roce 1974 proběhl na Kypru státní převrat, který měl za cíl svrhnout tehdejší vládu a prosadit připojení ostrova k Řecku. Turecko reagovalo invazí na severní část ostrova. V roce 1983 byl vyhlášen Severní Kypr jako samostatný stát, který ovšem uznává pouze Turecko. Mezinárodní komunita jej považuje za území nezákonně okupované tureckou armádou.

Vztah mezi Řeckem a Tureckem je dlouhodobě napjatý. V poslední době se ještě vyostřil kvůli nalezištím ropy a zemního plynu ve východním Středomoří. Turecko žádá větší práva v oblasti Středozemního moře, současné rozdělení vlivu považuje za nespravedlivé a v rámci své nové doktríny „Modrá vlast“ usiluje o větší námořní sílu a o přístup k podmořským nalezištím.

K vojenskému útoku dosud nedošlo, Turecko ovšem hrozí použitím vojenské síly, pokud Řecko a mezinárodní společenství nebudou brát jeho požadavky vážně. Do oblasti vysílá průzkumné i vojenské lodě, na Severním Kypru probíhají vojenské manévry. Řecko reaguje posilováním vlastní armády.

I přesto, že k fyzickému útoku prozatím nedošlo, obrazně se tato situace, kdy Turecko vystupuje vůči Řecku agresivně, dá popsat slovem „útočí“. Z tohoto důvodu hodnotíme výrok jako pravdivý.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Tomio Okamura o koronaviru i vojácích

20 minut Radiožurnálu, 26. října 2020

Předseda SPD Tomio Okamura ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Není žádným překvapením, že se v současné době točí kolem témat zdravotnických - VZP, datech či pomoci vojenských lékařů. Ověřená analýza tentokrát i s obrazem na Dem...