Tomáš Petříček
SOCDEM

Tomáš Petříček

Ministerstvo zdravotnictví představilo protiepidemický systém, který vychází z objektivních kritérií.
Deník N, 18. listopadu 2020
Zdravotnictví,
Koronavirus,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Ministr zdravotnictví Blatný představil 13. listopadu 2020 Protiepidemický systém ČR (PES) vycházející z objektivních dat. Situace v ČR se následně vyhodnocuje pomocí tzv. indexu rizika, který zahrnuje ukazatele, jako je zjednodušený výpočet vývoje reprodukčního čísla aj.

Plné odůvodnění

Dne 13. listopadu byl na tiskové konferenci Ministerstva zdravotnictví představen Protiepidemický systém ČR (PES), který má nově řadit kraje do pěti úrovní, od nichž se má odvíjet následné zavádění opatření. Podle Ministerstva zdravotnictví se tak má zlepšit čitelnost a predikovatelnost epidemického vývoje.

Nově vzniklý PES vychází z dat a ukazatelů, podle kterých se určuje takzvaný index rizika. Ten je následně používán k vyhodnocení (.pdf, str. 3) stupně rizika v daném kraji. Tento index má bodové ohodnocení od 0 do 100 a zahrnuje trendy ve vývoji důležitých ukazatelů (.pdf, str. 3), jako jsou 14denní počty nově pozitivních pacientů, 14denní počty nově pozitivních seniorů (věk 65+), 7denní průměrné pozitivity testů na přítomnost SARS-CoV-2 a dynamika nárůstu počtu nově pozitivních (zjednodušený výpočet reprodukčního čísla).

Těmto ukazatelům je následně pro výpočet indexu přiřazena bodová hodnota (.pdf, str. 2–3), jejíž součet je výsledným číslem indexu rizika:

 

Výrok jsme zmínili