Vít  Rakušan
STAN

Vít Rakušan

My jsme se dlouhodobě profilovali jako středopravicové sdružení. Piráti sami sebe ve svých interních dokumentech definují jako středovou sílu.
Interview Plus, 13. ledna 2021

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

STAN se skutečně již od svého založení profiluje jako středopravicové hnutí. V dokumentu o strategii se Piráti označují za liberální, demokratickou, středovou stranu s protikorupčním programem. Jejich koalice se dnes označuje za středové a protikorupční uskupení.

Plné odůvodnění

STAN se již od svého formálního založení (str. 11) v roce 2009 profiluje jako středopravicové hnutí. Jako o středopravé straně pak o STAN mluvil v roce 2018 tehdejší předseda Petr Gazdík.

Česká pirátská strana se ve svém dokumentu o strategii strany profiluje (.pdf, str. 5) jako: „liberální, demokratická, středová strana s důsledným protikorupčním programem“.

V koaliční smlouvě se Piráti a Starostové označují (.pdf, str. 4) za středové a protikorupční uskupení. V programu (str. 5) najdeme například bod o hospodaření, ve kterém uvádí hlavní cíle jako snížení daní a zlepšování prostředí pro podnikatele a živnostníky. Zároveň mají za cíl podpořit státem financované vzdělávání, na které chtějí vydat až 5 % HDP (str. 2).

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Vít Rakušan o spolupráci s Piráty

Interview Plus, 13. ledna 2021

Předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan v Interview Plus mluvil o minulosti svého hnutí, ale zejména o jeho společné budoucnosti v rámci koalice s Pirátskou stranou. Představil detaily čerstvé koaliční smlouvy, ale také viz...