Jana Černochová
ODS

Jana Černochová

Pan premiér přislíbil, že do konce února ty finanční prostředky budou vráceny.
Speciál ČRo Plus, 8. února 2021
Ekonomika,
Obrana, bezpečnost, vnitro,
Rozpočet 2021,

Tento výrok byl ověřen jako

zavádějící

Zkrácené odůvodnění

Premiér Andrej Babiš řekl, že o sumu 5 miliard, která byla přislíbena rozpočtu Ministerstva obrany, „vojáci nepřijdou“. Neslíbil ovšem, že se tak stane do konce února. Pouze se vyjádřil, že předpokládá vrácení do tohoto termínu.

Plné odůvodnění

Při schvalování státního rozpočtu pro rok 2021 vláda vyhověla požadavku KSČM a snížila částku původně plánovanou pro armádu o 10 miliard Kč. Tyto peníze vláda přesunula do rozpočtové rezervy, ale tvrdila, že hned v lednu je opět vrátí do rozpočtu armády. Na jednání vlády 4. ledna k vrácení nedošlo. Až 27. ledna vláda schválila vrácení poloviční částky, tj. 5 miliard Kč. Sněmovní výbor pro obranu vyzval vládu, aby do konce února armádě vrátila i druhou polovinu peněz. 

Na tomto místě je třeba zdůraznit, že poslankyně Černochová svůj výrok pronesla v kontextu diskuse o vrácení zbývajících 5 miliard do armádního rozpočtu. Premiér Babiš se k vrácení této sumy Ministerstvu obrany vyjádřil několikrát. Pro Českou televizi na konci ledna neurčitě uvedl (čas 13:35), že zbylých 5 miliard „se vyjasní po analýze nároků jednotlivých resortů včetně obrany, předpokládám, že to bude příští měsíc“. Jasnější vyjádření zaznělo z jeho úst pro CNN Prima News, když uvedl (čas 0:23): „(…) vojáci o tu částku nepřijdou, teďka je otázka jen toho načasování, já předpokládám, že by to mělo být příští měsíc.“

Jak plyne z druhé uvedené citace, Babiš skutečně slíbil vrátit sumu 5 miliard Ministerstvu obrany. Slib, že se tak stane do konce února, z jeho slov nezazněl. Babiš svá slova formuloval jinak – pouze předpokládá, že k vrácení dojde v únoru, žádný termín však neslíbil. V tomto smyslu tedy poslankyně Černochová posouvá jeho vyjádření, a výrok proto hodnotíme jako zavádějící.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Jana Černochová a Alexander Černý

Speciál ČRo Plus, 8. února 2021

Výdaje na obranu - takové bylo téma Speciálu Českého rozhlasu Plus, ve kterém se setkala předsedkyně s místopředsedou sněmovního Výboru pro obranu. Jana Černochová (ODS) a Alexander Černý (KSČM) mluvili zejména o 10 miliardách ...