Andrej Babiš
ANO

Andrej Babiš

Regeneron jsem sehnal napřímo a jsem na to pyšný, druhý po Německu.
Partie Terezie Tománkové, 28. února 2021
Koronavirus,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Německo lék REGN-COV2 společnosti Regeneron nakoupilo jako první země v EU již v lednu. O objednávce léku informoval Andrej Babiš 20. února. Doporučení ohledně jeho použití EMA vydala o šest dní později. Jaká byla role premiéra ve vyjednání dodávek, se nám však nepodařilo ověřit.

Plné odůvodnění

REGN-COV2 je lék americké společnosti Regeneron Pharmaceuticals, který funguje na principu monoklonálních protilátek, a to kasirivimabu a imdevimabu. Ty pomocí navázání na S-protein viru SARS-CoV-2 brání vstupu viru do lidských buněk. Lék je určen pro pacienty, u kterých je vysoké riziko vážného průběhu onemocnění, REGN-COV2 by jim přitom měl být podán co nejdříve, aby se předešlo zhoršení a případné hospitalizaci. 

V USA byl lék společnosti Regeneron schválen pro nouzové použití Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) v listopadu minulého roku. Tento tzv. „protilátkový koktejl“ byl jedním z léků podávaných exprezidentu Donaldu Trumpovi, poté co byl v říjnu pozitivně testován na koronavirus a hospitalizován v nemocnici.

Jako první země v Evropské unii, v níž zmiňovaný lék ještě schválen nebyl, v lednu 2021 tento preparát nakoupilo Německo. Přesněji se jednalo o 200 000 dávek, které se nejdříve měly používat jen na univerzitních klinikách.

Také český Státní ústav pro kontrolu léčiv v únoru následně doporučil používání léku REGN-COV2. Andrej Babiš poté 20. února informoval na svém twitterovém účtu o nákupu celkově 12 tisíc dávek léku.

Premiér také uvedl: „Podařilo se mi vyjednat nákup prvních čtyř tisíc dávek léku (…) přes EU by to ještě trvalo dlouho.“ Jaká byla skutečná role premiéra ve vyjednání dodávek léku, se nám však z veřejně dostupných zdrojů nepodařilo dohledat. Nicméně i v rámci ověřovaného rozhovoru Andrej Babiš řekl: „Já od rána do večera tady bojuju za vakcíny, bojuju za ty léky. (…) kdo tady sehnal Regeneron, druhý v Evropě, já jsem ho sehnal. (…) já jsem obchodník, kdyby to měli shánět ti úředníci ministra zdravotnictví, tak ještě ho nemáme.“

Podle dostupných informací je pak ČR po Německu skutečně druhou zemí v Evropě, která lék nakoupila. Doplňme, že první dodávky REGN-COV2 by dle vyjádření FN Motol mohly do České republiky dorazit po 21. březnu.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), která kontroluje a registruje léčiva v rámci Evropské unie, zahájila průběžné hodnocení přípravku REGN-COV2 začátkem února. 26. února pak vydala ohledně jeho použití doporučení, na jehož základě se jednotlivé státy EU mohou rozhodnout o nasazení léku společnosti Regeneron. Lék však EMA ještě nezaregistrovala, nicméně Ministerstvo zdravotnictví ČR dočasně povolilo (.pdf, str. 1) jeho použití.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Rok pandemie s Andrejem Babišem

Partie Terezie Tománkové, 28. února 2021

Bamlanivimab, Ivermektin, Regeneron – i taková slova Andrej Babiš používal v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News. Kromě léků jsme se však podívali i do téměř 70 více či méně exotických států, o kterých se premiér stačil ...

Abychom mohli měřit návštěvnost webu, potřebujeme Váš souhlas se zpracováním osobních údajů prostřednictvím cookies. Více o zpracování osobních údajů