Miroslav Toman
SOCDEM

Miroslav Toman

Agricovid potravinářství znamená, že tomu, komu se snížila tržba o 25 %, tak doloží srovnatelné období, pošle to na Ministerstvo a my to proplácíme, to je jediný parametr, který tam je.
Události, komentáře, 17. března 2021
Zemědělství,
Koronavirus,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

AGRICOVID Potravinářství II kompenzuje příjmy podnikatelům, jejichž příjmy se oproti srovnatelnému období v minulém roce snížily alespoň o 25 %. Jedinou reálnou podmínkou pro poskytnutí dotace je právě pokles celkových příjmů.

Plné odůvodnění

Ministr zemědělství Toman hovoří o kompenzačním programu AGRICOVID Potravinářství II, který je určen podnikatelům v oblasti „výroby potravin dodávající produkty provozovatelům stravovacích služeb“.

Jedinou reálnou podmínkou pro poskytnutí dotace je pokles celkových příjmů z prodeje potravin a/nebo z produkce zemědělské výroby minimálně o 25 % v období od prosince 2020 do konce února 2021, a to ve srovnání s obdobím prosinec 2019 až únor 2020 (.pdf, str. 8). Žadatelé mohou získat až 200 000 Kč na příjemce a až 20 000 Kč na každou spolupracující osobu nebo zaměstnance. Podávání žádostí o dotace probíhá (.doc, str. 1) od 15. března do 30. dubna na portálu eAGRI, do kterého se lze přihlásit i přes datovou schránku.

Dodejme, že ukončený program AGRICOVID I za stejných podmínek kompenzoval příjmové ztráty za období od 1. března do 30. listopadu 2020.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Podpora českého zemědělství pohledem Miroslava Tomana

Události, komentáře, 17. března 2021

Poslední dobou je v mediálním prostoru českých potravin snad více, než kolik jich bude na pultech obchodů v roce 2028. A to díky kvótám na potraviny, které schválila Sněmovna. Ministr zemědělství Miroslav Toman však v Událostec...