Dominik Feri
TOP 09

Dominik Feri

Nejde omezit volný pohyb osob (v režimu pandemického zákona, pozn. Demagog.cz).
Interview ČT24, 23. března 2021
Právní stát,
Koronavirus,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Podle výčtu možných mimořádných opatření, který je obsažen v § 2 pandemického zákona, není možné omezit volný pohyb osob.

Plné odůvodnění

Tzv. pandemický zákon, přesněji zákon č. 94/2021 Sb., byl přijat Parlamentem mimo jiné proto, aby tvořil právní rámec (.pdf, str. 11) při boji s pandemií covidu-19. V jeho režimu je možné omezit některé činnosti a služby, pro představu jde například o omezení výuky ve školách, konání soukromých i veřejných akcí či o omezení provozu obchodních center. Dále je na jeho základě možné přikázat testování zaměstnanců, zvýšenou hygienu apod. Vyhlašovat jednotlivá nařízení lze pouze za stavu pandemické pohotovosti, který byl vyhlášen spolu s nabytím účinnosti pandemického zákona a který může zrušit Poslanecká sněmovna. Ve výčtu možných mimořádných opatření však nenajdeme ustanovení, které by omezovalo volný pohyb osob, ať už v rámci České republiky, nebo v možnosti jet do zahraničí.

Aktuálně je volný pohyb omezován na základě ustanovení krizového zákona (zákon č. 240/2000 Sb.), jejichž použití umožňuje vyhlášený nouzový stav. Ten je oproti pandemickému zákonu silnějším nástrojem v boji proti pandemii. Samotný pandemický zákon je tedy určitým mezistupněm mezi krizovým zákonem a zákonem č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, který je určen pro mírnější formy ohrožení zdraví.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Nouzový stav pohledem Dominika Feriho

Interview ČT24, 23. března 2021

Poslanec Feri v Interview ČT24 mluvil o tom, jak by vláda měla v boji s pandemií postupovat, podle jakého zákona a v jakém stavu. Popsal také návrhy opozice stran testování a očkování, dokázal však zmínit i ryze právnická témat...

Abychom mohli měřit návštěvnost webu, potřebujeme Váš souhlas se zpracováním osobních údajů prostřednictvím cookies. Více o zpracování osobních údajů