Petr Arenberger

Petr Arenberger

Jak říkal Boris Johnson „data not dates“ (data, nikoli datumy).
iDNES.cz, 17. dubna 2021
Koronavirus,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Boris Johnson skutečně prohlásil, že při rozvolňování opatření ve Velké Británii se bude soustředit na data, nikoli datumy.

Plné odůvodnění

Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) na otázku redaktorů serveru iDNES.cz, zda se děti ze tříd druhého stupně základních škol vrátí do lavic do konce školního roku, odpověděl slovy britského premiéra Borise Johnsona – „data, not dates“ (tedy „číselná data, nikoli data kalendářní“). Odkazoval tak na přístup britské vlády k zvládání epidemie a k rozvolňování protiepidemických opatření.

Zmiňovaná slova Boris Johnson uvedl například 17. února 2021 při návštěvě očkovacího centra v jižním Walesu. Tehdy slíbil, že se při rozvolňování protiepidemických opatření bude řídit daty, nikoli datumy a dodal, že je nutné postupovat opatrně. O pět dní později britský premiér představil harmonogram, podle kterého by se ve Velké Británii restrikce měly zmírňovat. 

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Nový ministr zdravotnictví k pandemické situaci

iDNES.cz, 17. dubna 2021

Petr Arenberger již absolvoval ceremoniál na Hradě, schůzi vlády i vystoupení v Poslanecké sněmovně. Další z tradičních zkoušek českých politiků je tady: analýza Demagog.cz. Ministr zdravotnictví v rozhovoru pro iDNES.cz mluvil...