Petr Arenberger

Petr Arenberger

Požádali jsme vládu, aby na to (na analýzu vzorků pomocí tzv. sekvenování nové generace, pozn. Demagog.cz) uvolnila grant na 160 milionů korun. V pondělí to vláda schválila.
iDNES.cz, 17. dubna 2021
Koronavirus,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Vláda ve svém usnesení z 12. dubna 2021 schválila vyčlenění 161 280 000 korun na vytvoření dotačního programu, v rámci něhož budou moci laboratoře a další pracoviště čerpat prostředky na úhradu nákladů na sekvenování vzorků SARS-CoV-2, kterým lze zjistit přítomnost nových mutací.

Plné odůvodnění

Na jednání, které se uskutečnilo v pondělí 12. dubna 2021, vláda schválila usnesení č. 372 (.pdf) o návrhu na vytvoření dotačního programu „na úhradu nákladů na sekvenování vzorků na SARS-CoV-2“. Právě detailní rozbor pomocí sekvenace vzorků, tedy čtením genetické informace viru, podle Ministerstva zdravotnictví pomáhá odhalovat výskyt nových nebezpečných mutací koronaviru v české populaci“.

Na uskutečnění tohoto záměru vyčlenila vláda finanční prostředky ve výši 161 280 000 Kč (.pdf). Finance budou rozděleny mezi jednotlivá sekvenační centra uvedená v Národní strategii molekulárně-biologické surveillance SARS-CoV-2, tedy ve strategii, která se zaměřuje na sledování změn viru. Uvedená částka by měla laboratořím a dalším pracovištím pokrýt předpokládané výdaje za sekvenace do konce roku 2021.

Návrh na vytvoření dotačního programu pak skutečně předložilo (.doc, str. 5) Ministerstvo zdravotnictví.

Doplňme, že moderní a rychlá metoda tzv. sekvenování nové generace (next generation sequencing), která pomáhá identifikovat jednotlivé mutace viru SARS-CoV-2, umožňuje sekvenovat tisíce až miliony sekvencí současně.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Nový ministr zdravotnictví k pandemické situaci

iDNES.cz, 17. dubna 2021

Petr Arenberger již absolvoval ceremoniál na Hradě, schůzi vlády i vystoupení v Poslanecké sněmovně. Další z tradičních zkoušek českých politiků je tady: analýza Demagog.cz. Ministr zdravotnictví v rozhovoru pro iDNES.cz mluvil...