Petr Arenberger

Petr Arenberger

Jak říkal včera slovenský premiér, řada jejich pacientů dokonce odmítá některé vektorové vakcíny a čekají na Sputnik.
iDNES.cz, 17. dubna 2021
Zdravotnictví,
Koronavirus,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Ministr Arenberger parafrázuje výrok slovenského premiéra Hegera, který během tiskové konference dne 15. dubna 2021 upozornil na jeden z důvodů pořízení vakcíny Sputnik V.

Plné odůvodnění

V původním rozhovoru pro iDNES, ze kterého je výrok vybrán, je uvedeno, že „rada jejich pacientů odmítá některé vektorové vakcíny (…)“. Při hodnocení i vzhledem k nalezeným vyjádřením však vycházíme z toho, že se jedná o chybu a mělo být uvedeno „řada jejich pacientů (…)“. To nám na náš dotaz potvrdila také spoluautorka rozhovoru Eva Zahradnická.

Premiér Slovenské republiky Eduard Heger se k vakcíně Sputnik V a důvodům její akvizice vyjádřil během své oficiální návštěvy České republiky. Během tiskové konference dne 15. dubna 2021 pronesl (čas 8:54) toto: „Vakcínu Sputnik V jsme vlastně přinesli na slovenský trh právě proto, že máme v populaci občany, kteří by jinou vakcínu nechtěli, a z důvodu dosažení kolektivní imunity je důležité, abychom měli proočkovaný co největší počet občanů.“

Výrok ministra Arenbergera je tak správnou parafrází jiného výroku premiéra Hegera. Doplňme, že rozhovor s ministrem zdravotnictví byl na iDNES.cz publikován v sobotu před šestou hodinou ranní, a tak lze předpokládat, že byl pořízen již v pátek 16. dubna. Proto je i první část výroku („jak říkal včera slovenský premiér“) pravdivá.

Pro kontext uveďme, že z březnového výzkumu, který na Slovensku iniciovala Slovenská akademie věd, vyplývá, že až 30,6 % z těch, kteří se neplánují nechat očkovat proti covidu-19, by se naočkovat nechalo, pokud by měli k dispozici vakcínu Sputnik V.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Nový ministr zdravotnictví k pandemické situaci

iDNES.cz, 17. dubna 2021

Petr Arenberger již absolvoval ceremoniál na Hradě, schůzi vlády i vystoupení v Poslanecké sněmovně. Další z tradičních zkoušek českých politiků je tady: analýza Demagog.cz. Ministr zdravotnictví v rozhovoru pro iDNES.cz mluvil...