Adam Vojtěch
ANO

Adam Vojtěch

Mělo to vývoj, ta čísla (nakažených ve Velké Británii, pozn. Demagog.cz) stoupala k nějakým 60 tisícům, ale je pravda, že teď klesají.
Mladá fronta DNES, 31. července 2021
Koronavirus,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Nedávný nejvyšší denní přírůstek nově nakažených covidem-19 ve Velké Británii byl více než 54 tisíc případů. Od té doby počty nově nakažených klesají.

Plné odůvodnění

Vzhledem ke kontextu výroku, který se týká nedávné změny přístupu k pandemii covidu-19 ve Velké Británii, se v odůvodnění zaměříme na období posledních cca dvou měsíců, tedy dosud poslední epidemické „vlny“ v Británii.

Podle dat webu Our World in Data dosáhl denní přírůstek nakažených ve Velké Británii svého maxima 17. července 2021, kdy bylo potvrzeno 54 183 případů covidu-19. Od té doby počty nově nakažených výrazně klesají, a to až na nynějších méně než 25 000 nově nakažených denně. 

V Anglii skončila většina protiepidemických opatření 19. července 2021 poté, co premiér Johnson 5. července 2021 (tedy ještě před dosažením vrcholu křivky nově nakažených) oznámil změnu přístupu k pandemii. Britská společnost se tak má naučit brát covid-19 jako součást života a spoléhat se na vlastní úsudek. Britská vláda věří, že díky poměrně velké proočkovanosti (ke dni 2. srpna 2021 je plně naočkováno 57 % populace) nebude docházet k hospitalizacím či úmrtím nakažených koronavirem.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Návrat ztraceného ministra

Mladá fronta DNES, 31. července 2021

Adam Vojtěch se vrátil do ministerského křesla, a pochopitelně také do našeho hledáčku. Podívali jsme se proto podrobně na jeho rozhovor pro MF DNES, kde mluvil o registračním systému očkování, aplikaci Tečka i proočkovanosti č...