Adam Vojtěch
ANO

Adam Vojtěch

Od 1. srpna máme nové podmínky pro hromadné akce. Do tří tisíc osob se mohou konat pro testované, očkované a po prodělání nemoci a nad tři tisíce se budou moci akcí účastnit lidé, kteří byli očkovaní nebo prodělali nemoc. Pokud třeba bude v O2 areně akce pro 20 tisíc lidí, tři tisíce mohou být testovaní a 17 tisíc očkovaní.
Mladá fronta DNES, 31. července 2021
Školství, věda, kultura,
Koronavirus,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Od srpna se zvyšuje počet osob, které se mohou účastnit hromadných kulturních či sportovních akcí. Ve vnitřních prostorech byl limit navýšen na 3 000 testovaných osob. V případě větší kapacity mohou zbývající místa k sezení zaplnit plně očkovaní a lidé po prodělání nemoci.

Plné odůvodnění

Záměr Ministerstva zdravotnictví zmírnit pravidla (.pdf, str. 6) pro konání hromadných kulturních či sportovních akcí odsouhlasila vláda 26. července (.pdf). S platností od 1. srpna je tak například umožněno pořadatelům zpřístupnit sportovní a kulturní akce většímu počtu účastníků a diváků. Ve venkovních prostorách se maximální kapacita akce zvyšuje z 5 000 na 7 000 osob a ve vnitřních prostorách z počtu 2 000 na 3 000 osob“.

Ministerstvo zdravotnictví ke změnám dále uvádí: „U vnitřních kulturních a sportovních akcí umožňujeme navýšit počet usazených diváků nad limit 3 000, a to až na 100 % kapacity za podmínky, že všichni tito diváci nad stanovený limit (nad kapacitu 3 000 osob) jsou plně očkovaní nebo do 180 dní po prodělání onemocnění covid-19.

U venkovních kulturních a sportovních akcí umožňujeme navýšit počet usazených diváků nad limit 7 000, a to až na 100 % kapacity za podmínky, že všichni diváci nad 3 000 jsou plně očkovaní nebo do 180 dní po prodělání onemocnění covid-19.“ Doplňme, že se také zmenšil prostor vyhrazený na jednoho stojícího diváka, a to ze 4 na 2 m² (.pdf, str. 6).

Pokud by se tedy konala akce s maximální kapacitou 20 000 míst, mohlo by se jí skutečně zúčastnit 3 000 testovaných a 17 000 plně očkovaných osob.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Návrat ztraceného ministra

Mladá fronta DNES, 31. července 2021

Adam Vojtěch se vrátil do ministerského křesla, a pochopitelně také do našeho hledáčku. Podívali jsme se proto podrobně na jeho rozhovor pro MF DNES, kde mluvil o registračním systému očkování, aplikaci Tečka i proočkovanosti č...