Adam Vojtěch
ANO

Adam Vojtěch

(...) vakcínu Moderna, která nedávno získala registraci pro tuto věkovou skupinu (nad 12 let, pozn. Demagog.cz).
Mladá fronta DNES, 31. července 2021
Koronavirus,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Vakcína od společnosti Moderna byla Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) schválena také pro děti starší dvanácti let.

Plné odůvodnění

Registrace k očkování proti onemocnění covid-19 je pro děti mezi 12 a 15 lety umožněna od 1. července 2021. Očkování této věkové skupiny probíhá pouze vakcínou od společnosti Pfizer a BioNTech. Místopředsedkyně České vakcinologické společnosti Hana Cabrnochová však již na konci června uvedla, že v řádu týdnů bude pro děti nad 12 let dostupná také vakcína od firmy Moderna.

Doplňme, že dítě musí na očkovací místo dorazit společně se zákonným zástupcem. Na místě je k dispozici také pediatr či praktický lékař pro děti a dorost.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) schválila použití vakcíny od společnosti Moderna 23. července 2021 rovněž pro děti ve věku od 12 do 17 let. Použití vakcíny musí definitivně schválit Evropská komise.

Na tiskové konferenci po jednání vlády konané 26. července 2021 Adam Vojtěch uvedl, že Ministerstvo zdravotnictví chce umožnit, aby vakcínu od firmy Moderna měli k dispozici i praktičtí lékaři pro děti a dorost. Nicméně vakcína bude těmto lékařům dodávána až poté, co dojde ke změně smlouvy s distributorem. Ministr zdravotnictví tuto informaci později zopakoval.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Návrat ztraceného ministra

Mladá fronta DNES, 31. července 2021

Adam Vojtěch se vrátil do ministerského křesla, a pochopitelně také do našeho hledáčku. Podívali jsme se proto podrobně na jeho rozhovor pro MF DNES, kde mluvil o registračním systému očkování, aplikaci Tečka i proočkovanosti č...

Abychom mohli měřit návštěvnost webu, potřebujeme Váš souhlas se zpracováním osobních údajů prostřednictvím cookies. Více o zpracování osobních údajů