Adam Vojtěch
ANO

Adam Vojtěch

Dneska, když se podíváte do aplikace Tečka, a pokud ji máte po očkování zelenou, máte tam rok 2025.
Mladá fronta DNES, 31. července 2021
Koronavirus,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Očkovaným osobám se skutečně aktuálně v mobilní aplikaci Tečka zobrazuje platnost certifikátu o vakcinaci až do roku 2025.

Plné odůvodnění

Na konci června 2021 byly uvedeny do provozu dvě mobilní aplikace, a to Tečka a čTečka. Zatímco aplikace čTečka slouží pro ověřování Digitálních COVID certifikátů, aplikace Tečka je určena pro stahování a prezentaci těchto certifikátů.

Osoby s vakcínou proti onemocnění covid-19 mohou do aplikace Tečka nahrát svůj certifikát o očkování. V tomto případě aplikace zobrazí zelenou obrazovku (v době 14 dní po očkování je obrazovka zbarvená červeně) s QR kódem, jménem a datem narození držitele certifikátu. Aplikace Tečka skutečně v současnosti ukazuje očkovaným platnost certifikátu až do roku 2025 (1447 dní od začátku platnosti certifikátu, tedy 1447 + 14 ode dne dokončení očkování). Dle Ministerstva zdravotnictví se ale platnost certifikátu bude ještě zpřesňovat. 

„Podle mimořádného opatření z 9. července není platnost očkování, tedy certifikátu, v tuto chvíli omezená. Další zpřesnění bude záležet na informacích z klinických studií týkajících se přeočkování,“ uvedl Martin Novotný z tiskového oddělení Ministerstva zdravotnictví.

Dle informací Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) neexistují v současné době dostatečné poznatky o tom, jak dlouho po očkování se imunita navozená vakcínou zachová nebo zda a kdy bude potřeba pravidelného přeočkování. Ministerstvo zdravotnictví aktuálně počítá s devíti měsíci, je však možné, že tato hranice bude ještě upravena.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Návrat ztraceného ministra

Mladá fronta DNES, 31. července 2021

Adam Vojtěch se vrátil do ministerského křesla, a pochopitelně také do našeho hledáčku. Podívali jsme se proto podrobně na jeho rozhovor pro MF DNES, kde mluvil o registračním systému očkování, aplikaci Tečka i proočkovanosti č...

Abychom mohli měřit návštěvnost webu, potřebujeme Váš souhlas se zpracováním osobních údajů prostřednictvím cookies. Více o zpracování osobních údajů