Radek Koten
SPD

Radek Koten

(...) podle toho zákona o tajných službách. To znamená, že vláda navrhne (ředitele Bezpečnostní informační služby, pozn. Demagog.cz), nikoliv pan premiér, ale vláda navrhne a výbor projedná.
Radiožurnál, 3. srpna 2021
Právní stát,
Obrana, bezpečnost, vnitro,

Tento výrok byl ověřen jako

pravda

Zkrácené odůvodnění

Ředitele Bezpečnostní informační služby jmenuje vláda po projednání ve sněmovním výboru pro bezpečnost.

Plné odůvodnění

Dle zákona č. 153/1994 Sb., o zpravodajských službách České republiky, ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) jmenuje vláda po projednání ve výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu příslušném ve věcech bezpečnosti (výbor pro bezpečnost). Ředitel Bezpečnostní informační služby je z výkonu své funkce vládě odpovědný a vláda jej rovněž může odvolat.

Zdůrazněme, že vláda rozhoduje ve sboru a předseda vlády má při hlasování jeden hlas jako každý jiný člen vlády. Při rozhodování o jmenování nástupce stávajícího ředitele BIS Michala Koudelky je tak skutečně hlavním aktérem vláda jako celek, nikoliv premiér.

Výrok jsme zmínili

Ověřeno

Koudelka a jeho kritický den

Radiožurnál, 3. srpna 2021

Již v polovině srpna skončí mandát řediteli Bezpečnostní informační služby a stále není jasno, kdo by jej měl nahradit, nebo jestli by měl ve funkci pokračovat. Dva poslanci Bezpečnostního výboru Sněmovny, se kterými se premiér...